Breaking news

69 de poliţişti şi vameşi de la punctele de frontieră din vestul ţării, trimişi în judecată

loading...

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată 69 de agenţi de poliţie de frontieră şi vameşi, de la punctele de frontieră Moraviţa, Foeni şi Deta.

vamesi_arestatiLucrărtorii vamali sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită şi complicitate la contrabandă cu ţigări din Serbia. 82,000 de euro ar fi încasat vameşii drept mită de pe urma traficului de ţigări din Serbia. 38 dintre cei trimişi în judecată, se află în prezent în stare de arest preventiv. 

Potrivit rechizitoriului procurorilor  în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul Punctelor de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa şi Foeni din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Timiş a existat un grup infracţional organizat care a acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi de contrabandă pentru a obţine beneficii materiale din activitatea de trafic ilegal cu ţigări provenite din Serbia.

Reprezentanţii instituţiilor statului deveneau parteneri ai traficanţilor de ţigări doar în condiţiile în care, pentru a introduce ilegal în România ţigări depozitate în autoturisme şi disimulate în diverse spaţii din acestea, primeau de la traficanţi 50 de euro pentru fiecare bax de ţigări. În timp ce vameşul efectua un control superficial şi formal al autoturismului, urmărind ca gesturile sale să fie înregistrate de camerele de luat vederi amplasate în perimetrul punctului de trecere a frontierei, mita destinată coruperii vameşilor şi poliţiştilor de frontieră era remisă, în majoritatea situaţiilor, în toneta vameşilor de pe sensul de intrare în ţară.

 

Sumele de bani colectate erau împărţite în mod egal între şefii de tură ai vameşilor şi poliţiştilor urmând a fi distribuiţi subordonaţilor în funcţie de contribuţia fiecăruia la activitatea infracţională.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a 48 de case şi apartamente, 9 terenuri, 16 autoturisme şi mai multe conturi bancare. Dosarul a fost trimis instanţei Curţii de Apel Timişoara.

loading...