Breaking news

64 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I

Astăzi 30 decembrie 2011 se împlinesc 64 de ani de la abdicarea Regelui Mihai I, sub presiunile comuniștilor instalați la cârma țării.

Pe 30 decembrie 1947, Regelui Mihai I, este silit de către comuniștii conduși de premierul Petru Groza.

În noiembrie 1947, Regele Mihai I a mers în Anglia pentru a participa la căsătoria Reginei Elisabeta a Marii Britanii. Acolo a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie.

Petru Groza i-ar fi spus fostului suveran că trebuia să meargă „neapărat” la acea nuntă, pentru ca nu cumva Europa să creadă că monarhul era ţinut prizonier în România.

În realitate comuniștii ar fi vrut ca Regele să nu mai revină în țară. Fostul suveran i-a surprins însă când a revenit în țară tot în noiembrie 1947 și i-a anunțat pe comuniști că se va căsători.

Ulterior, Regele Mihai a povestit că a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care i-a spus că, „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”.

Pregătirile de nuntă au trecut în plan secund. Regele s-a întors în ţară şi a petrecut Crăciunul la Sinaia. La 29 decembrie, în timp ce se pregătea să redacteze mesajul Tronului de Anul Nou, a fost anunţat că Petru Groza l-a chemat la Bucureşti să discute „o problemă de familie”. Crezând că era vorba de nunta sa, Regele s-a întors în Capitală. Petru Groza s-a prezentat a doua zi la Palatul Elisabeta, însoţit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, şeful Partidului Comunist.

 „Am venit să discutăm despre un divorţ amiabil (i-a spus Groza, n.r.). Noi (Regele şi Regina-mama Elena, n.r.) n-am înţeles ce vrea să zică. «Despre ce divorţ e vorba?», l-am întrebat. Atunci, Groza a început să se încurce într-un şir lung de explicaţii, că momentul politic e foarte grav, că marile puteri aşteaptă, că nu mai e nevoie de monarhie, că monarhia împiedică democratizarea şi modernizarea ţării… După ce-a încetat încâlcita lui explicaţie, mi-a întins o hârtie. Am luat-o şi am citit-o la repezeală. Când am înţeles despre ce este vorba, am protestat, cu atât mai mult cu cât mi se cerea acordul pe loc„, a povestit Regele.

Mihai I a solicitat să se consulte cu apropiații săi însă nu a mai avut cum pentru că telefoanele fuseseră tăiate iar garda Palatului a fost arestată şi înlocuită cu soldaţi din alte regimente.

  „Mi-au comunicat că, tergiversându-se semnarea actului (abdicării, n.r.), locuitorii Bucureştiului îşi vor da seama că aici se întâmplă ceva deosebit, iar ei, membrii Guvernului adică şi comuniştii, vor fi nevoiţi, pentru a contracara orice formă de opoziţie, să execute peste o mie de studenţi dintre cei care fuseseră arestaţi„.

Pe 3 ianuarie 1948 Regele Mihai I, însoțit de principesele Elisabeta de România şi Ileana de Habsburg, a părăsit România.

La 30 decembrie 1947, Adunarea Deputaţilor a fost convocată în şedinţă de urgenţă pentru proclamarea Republicii Populare Române.

La 64 de ani de la abdicarea forțată, Regele Mihai se bucură de o cotă de încredere de 25,7%, în rândul românilor, potrivit unui sondaj realizat de IMAS pentru ziarul Adevărul.

Pe 22 iunie 2011, în cadrul unei emisiuni la B1TV, Președintele României, Traian Băsescu a declarat că abdicarea Regelui Mihai I a fost un act de trădare și că a fost slugă la ruși.

Pe 25 octombrie 2011, Regele Mihai I a împlinit vârsta de 90 de ani, fiind singurul fost șef de stat în viață din al Doilea Război Mondial.