Breaking news

6 medalii la Cupa Mondială III de la Lucerna, cucerite de canotorii români

Canotorii români au câștigat 6 medalii în a treia etapă de Cupă Mondială din 2022, eveniment desfășurat weekend-ul acesta la Lucerna (Elveția), aceasta fiind și prima competiție internațională importantă după Jocurile Olimpice de la Tokyo de vara trecută.

România a participat la competiție cu 10 echipaje compuse din 42 de sportivi, care au obținut 6 medalii: 1 medalie de aur, 2 de argint și 3 de bronz. Țara noastră se clasează astfel pe locul 5 în clasamentul pe națiuni, după Marea Britanie, Germania, Australia, Italia și înaintea delegațiilor din Noua Zeelandă, China, Croatia sau Irlanda.

La Cupa Mondială de Canotaj III de la Lucerna, România a câștigat aurul în proba feminină de dublu vâsle (W2x). Campioanele olimpice Ancuța Bodnar și Simona Radiș și-au reconfirmat valoarea și au reușit să se impună cu timpul de 06:42.80 în fața echipelor din Italia și Lituania, care au ocupat locurile doi și trei.

Țara noastră a câștigat argintul în finala probei de dublu rame feminin (W2-). Echipajul format din Ioana Vrînceanu și Denisa Tîlvescu a urcat pe a doua poziție a podiumului, completat de Noua Zeelandă și Marea Britanie. Sportivele noastre au încheiat cursa cu timpul de 06:56.62, la o distanță de doar +00:00:11 de primul loc.

Tot o medalie de argint a obținut și echipajul de patru rame feminin (W4-). Sportivele Mădălina Bereș, Iuliana Buhuș, Magdalena Rusu și Amalia Bereș au încheiat cursa pe locul 2, în vreme ce podiumul a fost completat de Marea Britanie și Noua Zeelandă.

La patru rame masculin (M4-), sportivii Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Florin Lehaci au reușit să aducă României prima medalie de bronz din aceasta competiție. Canotorii români au fost la o distanță de +00:00:11 de locul 2, terminând cursa cu timpul de 05:53.44.

A doua medalie de bronz pentru România a fost câștigată în proba de patru vâsle masculin (M4x), de echipajul compus din Mihai Chiruță, Ciprian Tudosă, Ioan Prundeanu și Florin- Marian Enache.

Tot o medalie de bronz a fost câștigată și în proba de 8+1 feminin (W8+), de echipajul compus din Gianina Beleagă, Ioana-Mădălina Moroșan, Adriana Ailincăi, Elena Logofătu, Cristina Popescu, Roxana Anghel, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu și Victoria-Ștefania Petreanu. Sportivele românce au încheiat cursa cu un timp de 06:08.19, la o distanță de doar +00:00:10 de locul 2, ocupat de Canada.

În finala probei de 8+1 masculin (M8+), echipajul compus din Mihăiță Țigănescu, Cosmin Macovei, Florin Arteni, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Sergiu Bejan, Ștefan Berariu, Florin Lehaci și Adrian Munteanu, s-a clasat pe locul 4.

Echipajul de patru vâsle feminin (W4x), compus din Emanuela Ciotau, Cristina Drugă, Ionela Cozmiuc și Patricia Cireș, a terminat cursa pe locul 5.

Marius Cozmiuc și Sergiu Bejan au terminat cursa pe locul 1 în Finala B a probei de dublu rame masculin (M2-), ocupând astfel poziția 7 în clasamentul general.

Florin-Bogdan Horodișteanu și Andrei-Sebastian Cornea au concurat în Finala C a probei de dublu vâsle masculin (M2x) și au încheiat cursa pe locul 1, clasându-se astfel pe poziția 13 în clasamentul general.

„A fost prima competiție internațională importantă după Jocurile Olimpice de la Tokyo. O competiție în care sportivii noștri au avut ocazia să se reîntâlnească cu unele dintre cele mai bune echipaje din lume. Majoritatea sportivilor au concurat în probe cu totul noi pentru ei și am avut chiar sportivi care s-au aflat la prima competiție de seniori din cariera lor. Îi felicit pentru rezultatele foarte bune obținute și de această dată. Scopul principal al participării lor la Cupa Mondială III de la Lucerna a fost aceea de a-și măsura valoarea în raport cu echipaje foarte bine pregătite din toată lumea, Au făcut față cu brio acestei competiții dificile și au reușit să obțină 6 medalii. O medalie de aur, două medalii de argint și trei de bronz. O performanță de care trebuie să fim mândri! Urmează acum Campionatele Europene, Campionatele Mondiale, iar ei au o extraordinară putere de muncă și o dorință arzătoare de a se autodepăși în fiecare zi. Felicit și antrenorii și tot staff-ul tehnic și adresez mulțumiri și partenerilor Federației, a căror susținere este foarte importantă pentru noi și determinantă în obținerea unor astfel de performanțe”, declară Elisabeta Lipă, Președintele Federației Române de Canotaj.

>