Breaking news

59 de localităţi, izolate de nămeți în județele Buzău, Brăila și Vrancea

Stare de alertă în Vrancea, Buzău şi Brăila. Din cauza ninsorilor abundente și a viscolului, 59 de localităţi din cele trei județe sunt izolate de mai bine de 24 de ore.

armata romana - deszapezireSute de români din 59 de localități din județele Buzău, Brăila și Vrancea sunt izolați de nămeții cât casa. Deși Guvernul Ponta a decretat luni, stare de alertă în cele trei județe, la nici 12 de când a expirat codul roși de ninsori, nici până la această oră, autoritățile centrale nu au reușit să ajungă la toți sinistrații.

Armata a trimispeste 550 de militari și 80 de mijloace tehnice în judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea  pentru ajutarea populaţiei afectate de căderile masive de zăpadă, pentru deszăpezirea căilor de acces şi în sprijinul misiunilor de evacuare medicală.

La solicitarea Prefecturii Vrancea, 75 de militari şi trei mijloace tehnice vor acţiona pentru deszăpezirea locuinţelor persoanelor vârstnice sau a celor cu handicap, a şcolilor, grădiniţelor şi unităţilor medicale din localităţile  Năneşti, Vulturu,  Măicăneşti şi Ciorăşti, iar 50 de militari cu două mijloace tehnice vor  deszăpezi căile de comunicaţii pe direcţiile Focşani – Sihlea – Băleşti şi Focşani – Vânători.

În judeţul Buzău, militarii Batalionului 200 Sprijin acţionează, de la ora 6.00,  în zona Glodeanu – Siliştea pentru deblocare drumurilor.

Populaţia din localităţile Făurei, Surdila-Găiseanca, Surdila-Greci şi Viziru, judeţul Brăila, este ajutată de 149 de militari de la Brigada 10 Geniu cu 9 mijloace tehnice cu putere sporită. În Surdila-Greci mai acţionează şi 40 de militari, cu două mijloace tehnice, de la Serviciul Fluvial al Forţelor Navale.

În judeţul Vrancea, la Ciorăşti, 132 de militari cu nouă mijloace tehnice de la Brigăzile 282 Infanterie Mecanizată şi 8 LAROM deszăpezesc căile de comunicaţii.

În judeţul Ialomiţa, la Feteşti, militari ai Bazei 86 Aeriene deblochează căile de acces.

De asemenea, elicoptere IAR 330 Puma de la Baza 90 Aeriană de la Otopeni şi de la Baza 95 Aeriană de la Bacău sunt pregătite să execute misiuni de recunoaştere, cercetare şi evacuare medicală pentru judeţele Brăila, Buzău şi Vrancea.

Drumul Naţional 22 Râmnicu Sărat -Brăila rămâne închis şi marţi, în judeţul Buzău, pe alte două drumuri naţionale din judeţ se circulă cu restricţii, în timp ce 20 de drumuri judeţene sunt blocate în continuare din cauza zăpezii, locuitorii din 15 sate fiind încă izolaţi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Marius Sîrbescu, 20 de drumuri județene sunt în continuare blocate, în timp ce pe DN 2 C Costești Padina, limita cu județul Ialomnița, este restricție de 3,5 tone, iar pe DN 2 B Buzău-Brăila sunt restricții pentru mașinile cu masa mai mare de 7, 5 tone.

De asemenea, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila este în continuare închis. Conform sursei citate, numărul localităților izolate a scăzut totuşi semnificativ în ultimele ore, după ce multe drumuri au fost deschise. Astfel, la ora transmiterii acestei știri mai sunt izolate 15 sate din comunele Chiojdu, Scutelnici și Bozioru. Locuitorii de aici nu au nici energie electrică de sâmbătă sau de duminică, din cauza viscolului puternic care a produs avarii la rețeaua de electricitate.
În localitatea Chiojdu, oamenii din satele Poienițele și Cătiașu nu au energie electrică de duminică, echipele de la Electrica aflate pe teren intervenind cu dificultate din cauza vântului puternic.

Marţi dimineaţă, sute de militari şi pompieri sunt moblizaţi în localitățile unde nămeții ating şi doi metri înălţime.

Astfel, la Glodeanu Siliștea și Vadu Pașii acționează zeci de militari și pompieri, iar peste o sută de jandarmi intervin la Valea Râmnicului, în zona Nehoiu și la Smeeni, localitate grav afectată de ninsori.

Conform autorităţilor judeţene, în ultimele ore nu s-au mai înregistrat urgențe medicale la care ambulanţele să nu poată ajungă, însă dacă vor mai exista astfel de cazuri va fi solicitat din nou un elicopter de la MAI care să preia pacienții.

>