Breaking news

56 de persoane salvate din nămeți la Unțeni, de pompierii botoșăneni

În urma unei intervenţiei extrem de dificile, pompierii botoşăneni şi lucrătorii de la Secţia Drumuri Naţionale, au salvat 56 de persoane, printre care şi un copil.

După mai multe ore de luptă cu nămeţii, care pe alocuri depăşeau şi doi metri, cu vântul puternic, care la rafală atingea 65 km/h, cele 56 de persoane au ajuns în siguranţă în municipiul Botoşani. Unele au rămas să înnopteze la rude, altele au fost cazate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţi.

Pe 12 decembrie, înainte de prânz, în judeţul Botoşani a început să ningă abundent, iar vântul să se manifeste cu putere, troienind zăpada.  Mai multe autoturisme, o maşină de transport valori, un utilaj aparţinând unei firme care se ocupă cu deszăpezirea, dar şi un microbuz cu călători au rămas înzăpezite între localităţile Ungureni şi Unţeni.

Prezent în zonă pentru monitorizarea stării drumurilor, un echipaj al I.S.U. Botoşani a început acţiunea de salvare, transportând la Botoşani, cu autospeciala Touareg, opt persoane preluate din autoturismele care mai aveau puţin combustibil în rezervor sau nu aveau sisteme de încălzire.

În jurul orei 14.00, o ambulanţă SMURD, autospeciala Touareg a I.S.U. Botoşani, un buldoexcavator şi o freză aparţinând Secţiei Naţionale de Drumuri, au început deplasarea spre Unţeni, pentru salvarea celorlalte persoane rămase înzăpezite.

Freza şi buldoexcavatorul îşi făceau cu greu drum prin nămeţi, care pe alocuri depăşeau doi metri. Vizibilitatea era redusă şi de zăpada antrenată de vântul puternic, care la rafală atingea65 km/h.

În ciuda condiţiilor vitrege, pompierii şi lucrătorii SDN au reuşit, după mai bine de 12 ore, să aducă la Botoşani, în siguranţă, alte 48 de persoane. Acestea au fost transportate cu ambulanţa SMURD, cu microbuzul tractat de utilajele de deszăpezire şi cu autospeciala Touareg.

În bariera Răchiţi, convoiul cu persoanele salvate din nămeţi a fost aşteptat de prefectul judeţului, Costică Macaleţi şi de subprefetul judeţului, Sebastian Tocariu, care au dorit să se asigure că acestea vor avea tot ceea ce au nevoie pentru a trece cu bine peste noapte.

Două utilaje de la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri s-au deplasat, ulterior, între localităţile Unţeni şi Ungureni pentru a ajuta alţi conducători auto, care au refuzat să-şi abandoneze autoturismele, să îşi continue drumul.

 

>