Breaking news

52% dintre români resping presiunile occidentale la adresa Guvenrului

Potrivit unul sondaj realizat de IRES, în perioada 21-24 august 2012, 52% dintre români spun că țara noastră nu ar trebui să accepte preiunile occidentului.

Participanții la sondaj, consideră rău faptul că statele occidentale fac presiuni auspra Guvernului României pentru respectarea procedurilor democratice.

46% dintre respondenți consideră benefice presiunile țărilor occidentale, 50% consideră aceste acțiuni negative, iar 52% dintre intervievați consideră că România nu ar trebui să accepte aceste presiuni.

În ceea ce privește percepția relației dintre Ungaria și România părerile sunt împărțite, 43% dintre intervievați considerând Ungaria mai degrabă prietenă României iar 38% mai degrabă o țară dușmană.

Diferențe de percepție a Ungariei apar și în funcție de regiunea geografică a respondenților. Intervievatii din regiunea Transilvania + Banat consideră în cea mai mare măsură, Ungaria o țară prietenă (47,6%).  La pol opus se află regiunea Moldova unde, în cea mai mare măsură ( 45,0%),  Ungaria este considerată mai degrabă o țară dușmană României.

Întrebați cum consideră că este Rusia pentru România, 39% dintre respondenți consideră că această țară este prietenă României, iar 27% consideră că este un dușman, în timp ce 17% consideră că nu este nici prieten, nici dușman, iar 13% nu știu ce să creadă.

Legat de politica externă a României majoritatea respondenților au o părere proastă sau foarte proastă (55%).

În general, românii (51%) se declară nemulțumiți de politica externă a țării, cele mai nemulțumite fiind persoanele din mediul urban (64,5%) și susținătorii partidului UNPR  ce se declară în proporție de 80% destul sau foarte nemulțumiți de politica

62% dintre români consideră că în prezent România nu se află în pericol de a pierde teritorii.

În general românii consideră relațiile cu alte etnii de pe teritoriul țării ca fiind bune (66%).

Majoritatea intervievaților (67%) consideră că românii plecați în străinătate nu ar trebui scoși de pe listele electorale permanente.

51% dintre români au încredere în presa scrisă, 66% în radio, și 61 în televiziune.

Încrederea în internet este prezentă în rândul a 58% dintre participanții la acest studiu.