Breaking news

5000 de medici au protestat în stradă la București cerând salarii mai mari

Peste 5.000 de cadre sanitare au protestat sâmbătă, la prânz, în București, cerând salarii decente pentru medici și finanțarea sistemului medical.

protest mediciProtestul a început sâmbătă la ora 12.00, în Piața Victoriei din fața Guvernului României. Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat într-un „Marş al tăcerii” până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – alveolă Parc Izvor. La Izvor, între orele 13.00 şi 13.30, se va desfăşura un alt miting.

Manifestanții au adus în faţa Guvernului un dric cu coroane de flori şi sicriu pe care scrie „Sănătate”.

Iar pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul „Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României”, iar pe parbrizul dricului scrie „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia „preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi.

Astărăstoae a declarat că dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

În loc de promisiuni certe și invitație la negocieri, Ministerul Sănătăţii se rezumă la un comunicat de presă în care își exprimă regretul față de opțiunea liderilor Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a organiza astăzi, 2 noiembrie 2013, un  marş de protest.

MS recunoaște și respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar dorește să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanții acesteia pentru găsirea soluțiilor optime în privința rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia. Ministerul Sănătății depune toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulțumesc atât pacienții și cadrele medicale, cât și autoritățile. Ministerul Sănătății și-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum şi redarea demnităţii personalului medical”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.