Breaking news

500 de deţinuţi, eliberaţi din închisoare. Sindicatele spun că recursul compensatoriu e neclar pentru penitenciare

Graţie intrării în vigoare a legii recursului compensatoriu, peste 500 de deţinuţi au fost eliberaţi joi, din penitenciare, a anunţat, vineri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

inchisoareMinistrul Justiţiei a declarat că această cifră este mare şi i-a depăşit aşteptările, pentru că nu credea că „impactul va fi atât de mare”.

Legea prevede că pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut va beneficia de şase zile considerate efectuate.

„Ieri (joi, n.r.), până la 12 noaptea, domnul Dobrică (Marian Dobrică, directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor – n.r.) îmi dădea mesaje să îmi spună câţi deţinuţi au fost eliberaţi. În baza legii, prin adăugirea celor şase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. Vă mărturisesc că este mult, mi-a depăşit aşteptările. Nu credeam că impactul va fi atât de mare. Dar este efectul legii”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, Vineri, la începutul conferinţei privind protecţia drepturilor deţinuţilor şi a condiţiilor de detenţie din România.

Ministrul a precizat că 3.349 de deţinuţi au dobândit dreptul de a primi eliberare condiţionată.

Tudorel Toader a precizat că unele unităţi au avut probleme în aplicarea acestei măsuri, în sensul că nu au ştiut dacă au nevoie de intervenţia judecătorului sau pot folosi calea administrativă.

„La unele unităţi de penitenciare au fost ezitări cu privire la modul de aplicare, dacă e pe cale administrativă sau e nevoie de intervenţia judecătorului. Conducerea unui penitenciar s-a dus în instanţă, acolo au respins, au rezolvat în final pe cale administrativă”, a spus ministrul.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor susţine că acest recurs compensatoriu este neclar pentru penitenciare.

In cursul zilei de ieri, 19 octombrie 2017, cateva sute de detinuti au fost pusi in libertate ca urmare a aplicarii legii 169/2017 referitoare la recursul compensatoriu. In perioada urmatoare, alti peste 1.000 de detinuti vor fi analizati, in plus, in comisiile de liberare conditionata. Ceea ce inseamna ca, pentru o vreme macar, vor fi mai putini detinuti in penitenciare, chiar daca asta nu rezolva problema conditiilor precare, in lipsa unor investitii. Intre timp, in lipsa unui regulament de aplicare, legea este aplicata pe raspunderea directorilor de penitenciare care, impreuna cu specialistii din penitenciare implicati in acest proces, isi asuma practic riscul unor liberari eronate pentru a evita detentia ilegala. N-ar fi fost nevoie, daca ministrul Justitiei ar fi organizat corespunzator aplicarea acestei legi si daca acesta n-ar fi intarziat, pana in ultima clipa, cu aprobarea unor ordine. O estimare bazata pe informatiile preluate de la colegii din penitenciare arata ca directorii de penitenciare deja si-au asumat semnarea unor decizii administrative de punere in libertate a peste 300 de detinuti referitor la care, in urma aplicarii beneficiului celor 6 zile considerate ca fiind executate in plus la fiecare 30 de zile de detentie in conditii improprii, se constata ca au executat in totalitate pedeapsa.  In perioada urmatoare estimam ca peste 1000 de detinuti vor fi prezentati, in plus, in fiecare luna in comisii de liberare conditionata, ca urmare a aplicarii legii susamintite, urmand ca instantele competente sa decida in legatura cu propunerile acestor comisii. S-ar impune deci si modificarea rapida a unor proceduri de evaluare a detinutilor pentru liberarea conditionata pentru a putea fi gestionata aceasta situatie fara intarzieri. In consecinta, vom cere astazi ministrului Justitiei sa clarifice aspectele legate de interpretarea si aplicarea actului normativ susamintit si sa-si asume rezolvarea rapida a problemelor legate de punerea in practica a acestuia. Vom intreba, de asemenea, daca si ce masuri sunt in plan pentru victimele infractiunilor. Nici oamenii politici si nici interpusii acestora la guvernare nu par preocupati de acest lucru, dar consideram ca intrebarea merita pusa acum cand se consolideaza o justitie extrem de atenta la binele infractorilor„, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Sindicatelor din Penitenciare, remis exclusivNEWS.ro.