50 milioane euro pentru împăduriri

50 de milioane de euro alocă în 2010, Ministerul Mediului şi Pădurilor pentru împăduriri. Anunțul a fost făcut de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, cu ocazia reuniunii Comisiei pentru mediu, agricultură şi probleme locale şi regionale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, organizată la Bucureşti.

mareaplantareGradul de împădurire în România este, în prezent, de circa 27 la sută, deşi în zona de câmpie nu depăşeste 15 la sută, în timp ce la nivel european, gradul de împădurire este, în medie, de 33 la sută, dar sunt ţări precum Austria şi Germania cu peste 40 la sută, iar în ţările nordice cu procente de peste 80 la sută. România trebuie să împădurească până în anul 2035 circa două milioane de hectare de terenuri.

‘România va investi în acest an 50 milioane de euro pentru împăduriri, faţă de o sumă absolut nesemnificativă în 2009, pentru că pădurile sunt o bogăţie importantă a României’, a spus ministrul.

Acesta a precizat că România trebuie să facă în perioada următoare investiţii importante în domeniul mediului, peste cinci miliarde de euro urmând să fie investite pentru infrastructura necesară în vederea tratării apelor uzate, până în 2018 alte 108 gropi ecologice urmând să fie închise. Până în prezent au fost închise deja 139.

Fondul forestier naţional este în suprafaţă de 6,48 milioane hectare, din care Romsilva administrează, în prezent, 3,5 milioane hectare de păduri proprietatea statului şi peste un milion de hectare de pădure din proprietate privată.

>