Breaking news

5 sfaturi pentru înființarea și întreținerea livezilor

Indiferent dacă o privești ca pe un hobby sau vrei să iei lucrurile mult mai în serios, pomicultura este o activitate în care e bine să ții cont de sfaturile celor mai experimentați, mai ales dacă ești la început.

Nu ne pretindem mari specialiști, însă am stat de vorbă cu câțiva și am reținut pentru tine câteva recomandări care îți vor fi de folos.

Asigură-te că pomii au loc să crească

Chiar dacă ți se pare că puieții pe care vrei să-i plantezi sunt la o distanță suficient de mare fată de ceilalți pomi, gândește-te că aceștia au nevoie de spațiu și pentru a se dezvolta.

Pomii plantați prea aproape de cei mai bătrâni se pot dezvolta în primă fază, însă la un moment dat se vor opri din creștere, pentru că sunt eclipsați de cei din vecinătatea lor. Mai exact, nu vor avea suficientă lumină și nici resurse nutritive, și chiar dacă vor da rod, productivitatea lor va fi mult sub potențialul pe care îl au.

Dacă observi totuși că un pom are suficient spațiu, însă evoluția vegetativă este întârziată, aplică un tratament cu biostimulatori pentru pomii fructiferi. Aceștia conțin substanțe care compensează carențele nutritive și ajută pomii să se dezvolte în ritm optim.

Efectuează în mod regulat tăierile la pomi

În funcție de vârstă și condiția pomilor pe care îi plantăm sau care există deja în plantație, tăierile  se împart în mai multe categorii:

  • tăieri de formare a coroanei, care se fac de obicei la pomi tineri, de la plantare și până când obținem forma de coroană dorită.
  • tăieri de rărire și fructificare, care se fac regulat, din momentul în care corana a ajuns la forma dorită. Apoi, trebuie sa urmărim să existe un echilibru între ramurile de rod, creșterile vegetative și ramurile de schelet.
  • tăieri de regenerare, care se fac la pomii bătrâni, la care este necesară înlocuirea unor ramuri uscate și stimularea de creșteri tinere. De obicei, acestea se efectuează în ramurile de schelet.
  • tăieri în verde (vegetație), care se fac în mod regulat în timpul perioadei de vegetație, pentru eliminarea creșterilor vegetative nedorite (lăstarilor lacomi).

E firesc să apară ramuri noi, însă o parte dintre ele sunt neproductive și nu fac decât să consume resurse nutritive și să înghesuie sau să umbrească alte ramuri cu rod.

De aceea, pomii trebuie să fie tăiați în mod regulat, de preferat la finalul iernii, înainte de pornirea în vegetație, în repausul vegetativ și/ sau în timpul perioadei de vegetație în cazul tăierilor în verde.

Îndepărtează părțile afectate de boli și dăunători

Pomii din livadă trebuie monitorizați continuu pentru a sesiza primele semne ale atacurilor unor boli sau dăunători. Agenții patogeni și insectele dăunătoare se pot instala cu ușurință pe părțile vegetale sănătoase, iar in scurt timp atacul se extinde asupra întregii plante.

Pentru a evita astfel de situații, frunzele, fructele și ramurile care prezintă semne de boală sau ale prezenței dăunătorilor trebuie să fie eliminate imediat și distruse prin ardere.

Asigură necesarul de apă al pomilor

Este foarte importat de reținut faptul că apa trebuie să ajungă la rădăcina pomilor în orizontul de sol aftat la 20-40 cm adâncime, fiindcă acolo se află majoritatea rădăcinilor absorbante ale pomilor fructiferi.

Asigurarea necesarului de apă în plantații pomicole, dar și în sistem gospodaresc, se face cel mai ușor prin montarea unui sistem de irigare prin picurare. Este unul dintre cele mai eficiente sisteme din punct de vedere al consumului de apă și este și destul de accesibil și usor de montat. În cazul in care nu avem un astfel de sistem, se poate asigura necesarul de apă prin irigarea prin inundare, la baza coroanei pomului.

Frecvența udărilor și cantitățile de apă trebuie adaptate și în funcție de condițiile meteo. Bineînțeles că în perioadele secetoase livada va fi udată mai des, în timp ce în perioadele ploioase frecvența udărilor se va reduce.

Respectă calendarul tratamentelor fitosanitare

Produsele de protecție a plantelor te ajută să ai o livada sănătoasă și productivă, cu condiția să le aplici la momentul potrivit și în cantitățile necesare.

Principalele tratamente se aplică pentru prevenirea  și combaterea bolilor și dăunătorilor, iar substanțele folosite fac parte din categoria fungicidelor și a insecticidelor.

Este foarte important ca tratamentele să se efectueze preventiv pentru a putea reduce numărul lor. Odată instalate bolile si daunatorii specifici pomilor fructiferi sunt mai greu de combătut și trebuie efectuate tratamente curative care sunt mai costisitoare și mai puțin eficiente.

Tratamentele recomandate diferă în funcție de speciile de pomi fructiferi și de zona de cultură, însă calendarul de administrare este, în general, același.

Astfel, o primă serie de tratamente se aplică primăvara, înainte sau la pornirea în vegetație, pentru reducerea rezervelor de ouă și larve hibernante. Urmează un nou tratament în perioada de înfrunzire, apoi la apariția mugurilor și a florilor. Se mai recomandă tratamente la scuturarea petalelor și în perioada de formare a fructelor si pana la intrarea in parga a fructelor, precum și după recoltat.

Ultimul tratament se aplică toamna, după recoltat.

Acestea sunt principalele sfaturi pe care le-am cules de la horticultorii cu experiență și pe care am dorit să ți le împărtășim, dacă vrei să le calci pe urme.

Sursa foto: Unsplash.com

>