Breaking news

5 recomandări pentru un fotograf începător

Vrei să te inițiezi în arta fotografică și să înveți cum să faci poze reușite, cu echipamente foto adecvate pentru diferite tipuri de fotografii? Îți prezentăm în continuare câteva recomandări care să te ajute la început de drum în lumea fascinantă a imaginilor.

Învață poziția corectă a camerei foto

Primul lucru pe care trebuie să-l știi ca să fii un bun fotograf este poziția corectă a aparatului foto. Ți se poate părea simplu în teorie, dar încearcă să ții camera foto nemișcată câteva minute, și-o să vezi că nu-i chiar ușor. Este însă foarte important, pentru că, dacă îți tremură mâna, pozele ies mișcate, blurate, cu încadrări greșite. 

Ține aparatul foto lângă corp, stabilizează-ți postura și concentrează-te pe menținerea în poziție fixă, orizontală, a camerei de fotografiat. Dacă vrei să realizezi ședințe foto prelungite, pentru peisaje și fotografii de natură, folosește trepiede și stabilizatoare de imagine.

Respectă regula treimilor

Privește albume foto, mergi la expoziții de arte vizuale și admiră capodopere ale picturii universale. Vei observa armonia compoziției și echilibrul proporțiilor. Ca să obții și tu imagini de valoare, respectă regula treimilor, folosită de pictori și fotografi deopotrivă. Separă cadrul în treimi, atât pe orizontală, cât și pe verticală. Vei vedea   puncte la intersecția liniilor de forță. Sunt punctele de interes din imagine, pe care să te concentrezi și să le pui în valoare.

Studiază despre triunghiul expunerii foto

Fotografia este o artă, în aceeași măsură în care este și o știință. Trebuie să înveți un pic de fizică, mai precis optică. Pentru a controla intensitatea luminii ce intră în aparat, află care sunt elementele din triunghiul expunerii: viteză de declanșare, ISO, apertură. Astfel vei înțelege fenomenele care se petrec în interiorul camerei foto și vei regla parametrii esențiali, ca să obții fotografii expuse corect și să alegi obiective foto adecvate pentru diferite tipuri de poze. 

Achiziționează echipamente foto pentru începători

Nu încerca să suplinești prin echipamente sofisticate lipsa de pricepere în arta fotografică. Nu vei ști să le utilizezi, și nici nu te vor învăța ele cum să devii peste noapte maestru în fotografie. Cumpără camere foto compacte, mirrorless sau DSLR, cu specificații tehnice simple și concentrează-te pe aflarea noțiunilor teoretice și înțelegerea rolului pe care-l are fiecare articol din geanta unui fotograf. 

Alege accesorii foto utile în perfecționarea ta ca fotograf

Îți vor fi de folos accesoriile, pentru că vei adăuga treptat elemente suplimentare la camera foto și vei învăța pas cu pas cum să faci poze mai bune, cu ajutorul lor. Consultă ofertele magazinelor specializate în  echipamente fotografice, aparate foto, camere video, obiective foto și articole de profil. Urmează recomandările din blogurile de fotografie și cumpără accesorii foto potrivite pentru nivelul tău de pregătire.

Alege filtre foto, trepiede și monopiede, stabilizatoare de imagine, blițuri externe, gripuri, telecomenzi și declanșatoare, acumulatori foto și baterii, încărcătoare pentru acumulatori foto, carduri, memorii și cititoare, curele, tocuri de cameră, genți și rucsacuri foto, accesorii de curățare și protecție a echipamentelor foto.

Ține seama de recomandările prezentate, fii un începător serios și perfecționează te în arta fotografică!

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/femeie-aparat-foto-fotograf-drum-1839998/ 

>