Breaking news

5 mituri despre mâncarea chinezească sau cum să nu crezi în filmele de la Hollywood

Industria filmelor de la Hollywood a creat, de-a lungul timpului, o mulțime de stereotipuri. Nu doar cinematografia este de vină pentru acest lucru, ci perpetuarea colectivă a unor mituri despre culturi, obiceiuri, gastronomie și nu numai.

Mai jos, vei găsi o serie de mituri despre bucătăria chinezească, pe care foarte multe persoane le cred ca fiind adevărate. Tu câte dintre ele cunoști?

1. Orice mâncare chinezească se servește cu sos de soia

Acesta este un stereotip format de-a lungul vremii, popularizat, mai ales, în filmele de la Hollywood. În orice producție cinematografică, personajele consumă preparate chinezești cu sos de soia alături. De cele mai multe ori, lângă sos se află o porție de tăieței subțiri, cu legume sau carne tocată. Adevărul este, însă, că nu toată mâncarea chinezească are la bază soia sau paste din orez. Există o varietate de condimente și de ingrediente folosite de bucătarii din Astia, iar soia este doar unul dintre aceste elemente.

De exemplu, mai poți încerca salate cu ciuperci „urechi de lemn”, legume sau carne cu ulei de susan, ghimbir și lemongrass. Așadar, comandă de la Chopstix, dacă vrei să mănânci ceva delicios și să descoperi gusturi noi!

2. Mâncarea chinezească se servește, mereu, în cutii din carton

Cu siguranță, știi clasicele cutii de hârtie în care restaurantele chinezești își servesc mâncarea comandată la pachet. Ei, bine, acestea au devenit iconice pentru preparatele de inspirație chinezească, însă, originea lor nu are legătură deloc cu uriașul stat asatic. În realitate, ele au fost inventate de un american, iar lanțurile de restaurante americane și europene au preluat, rapid, modelul recipientului. Partea interesantă este că, în China, asemenea cutii nu au fost vândute sau folosite niciodată! Prin urmare, dacă vei vizita un oraș chinezesc, nu fi surprins dacă nu vei vedea nicăieri faimoasele cutii de carton!

 3. Chinezii mănâncă, des, carne de câine

Faptul că gastronomia chineză include, uneori, ingrediente care par cel puțin ciudate pentru europeni nu este un secret. De exemplu, de-a lungul anilor, au existat mai multe scandaluri care implicau gătirea cărnii de câine sau alte animale pe care alte țări nu le exploatează în acest fel. Chiar dacă situațiile respective au fost reale, în prezent, o mulțime de ONG-uri, petiții și mișcări condamnă acest lucru. Chiar și chinezii sunt extrem de reticenți și doresc să vadă acest trend dispărut pentru totdeauna. În prezent, doar unele localuri din nordul Chinei mai practică gătirea cărnii de câine.

4. Toată mâncarea chinezească se prepară la wok sau se prăjește

Cele mai multe mâncăruri chinezești celebre sunt preparate prin prăjire sau frigere rapidă în tigaia adâncă, numită „wok”. Este vorba despre o varietate enormă de tăieței din orez, mixuri de legume și orez, precum și carne sau legume pane, prăjite în ulei încins. Cu toate acestea, chinezii se mândresc permanent cu o gastronomie extrem de bogată în tehnici și ingrediente. De exemplu, o simplă bucată de carne de pește poate fi gătită în cel puțin cinci feluri: fiert, la aburi, sotat, marinat în sosuri condimentate, prăjit sau copt în cuptor. De asemenea, în gastronomia chinezească se prepară și foarte multe supe, cu tot felul de ingrediente: ouă, verdețuri, carne și legume, în combinații surprinzătoare!

5. Fursecurile cu răvaș sunt deserturi tipic chinezești

Fără îndoială, ai văzut, măcar o dată, așa-numitele prăjiturele cu răvaș. Ele sunt preparate dintr-un aluat dulce și conțin o bucată lungă și subțire de hârtie, pe care sunt scrise tot felul de mesaje, premoniții sau semne adresate celui care a ales fursecul. Deși au fost popularizate ca răvașe chinezești, originea lor este în Japonia. Rețeta a fost inspirată de un desert preparat des în Kyoto. Totuși, acesta din urmă era condimentat cu sos miso, iar mesajul era scris pe exteriorul fursecului. Varianta populară pe tot globul, cu mesajul ascuns în interior, aparține americanilor!

Acestea fiind spuse, iată demontate cele mai faimoase mituri despre mâncarea chinezească!

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/L1ZhjK-R6uc