Breaking news

5 idei inedite pentru amenajarea aleilor de grădină

Aleile din jurul casei sunt locuri care, cu puţină imaginaţie, pot fi transformate în adevărate oaze de relaxare. Dacă între locuinţă şi gardul lateral ai un spaţiu de câţiva metri lăţime pe care l-ai lăsat în paragină, iată ce ar trebui să faci dacă vrei să îl readuci la viaţă.

Porneşte de la bază

Cel mai bun punct de pornire în acest proiect este, evident, bază. Suprafaţa pe care calci schimbă cu totul aspectul şi utilitatea unui teren. Când vine vorba despre locul din jurul casei, pavarea aleii de grădină poate fi cea mai înţeleaptă decizie. Materialele le alegi în funcţie de stratul de suport. Piatra naturală, pavelele sau dalele, gresia şi lemnul de exterior sunt soluţii potrivite pentru orice stil arhitectural sau de design. Poţi alege să acoperi întreaga suprafaţă a aleii sau doar din loc în loc, după modelul paşilor japonezi. În a doua variantă, de jur împrejurul materialelor pe care calci, poţi planta gazon sau poţi aşeza nisip ori piatră ornamentală de grădină.

Calea de acces

Pentru aleile din grădină, poarta nu serveşte doar scopul securităţii şi al confidenţialităţii. Acest element poate fi integrat în stilul arhitectural sau de design ales pentru proprietatea ta. Fiecare tipar de amenajare are anumite materiale şi modele specifice. Aşadar, dacă alegi să amenajezi o alee inspirată de o anumită zonă geografică (mediteraneană, nordică, asiatică etc.), caută modelul de poartă potrivit.

„Arhitectură înaltă“

Când vine vorba despre alei, primul gând zboară la suprafaţa pe care calci sub cerul liber. Cu toate acestea, aleile pot îmbina şi bolţile de la un capăt la celălalt sau porticele amplasate din loc în loc. Indiferent de soluţia de amenajare aleasă, te bucuri de avantajul umbrei oferite de vegetaţia care îmbracă pergolele. Acestea pot fi flori decorative, perene sau de sezon, bogate în arome şi colorit. O variantă foarte populară în ţara noastră este viţa-de-vie.

Adaugă un strop de apă

Sunetul apei curgătoare este cea mai bună terapie în timpul plimbării. Din fericire, nu trebuie neapărat să captezi un izvor pentru a te bucura de acest răsfăţ. Amenajarea unei fântâni decorative în grădină este posibilă indiferent de dimensiunile terenului şi de desfăşurarea acestuia. Cu ajutorul unei pompe, poţi controla programul de funcţionare a fântânii după bunul plac. În jurul acesteia poţi organiza alei de promenadă sau locuri de odihnă, cu elemente decorative specifice.

Conexiunea cu bucătăria de vară

Dacă spaţiul îţi permite, construirea unei bucătării de vară te va încuraja să-ţi petreci timpul afară, de primăvara devreme şi până toamna târziu. Pe lângă amenajarea propriu-zisă, care poate varia de la un simplu foişor până la o clădire de sine stătătoare, utilată şi mobilată complet ca bucătărie şi cameră de zi, trebuie să te preocupe calea de acces dintre casă şi acest nou spaţiu. În primul rând, aceasta trebuie să fie sigură, indiferent de vreme, aşadar alege materiale durabile, care nu-ţi pun deplasarea în pericol. Din punct de vedere estetic, poate cele mai bune locuri pentru amplasarea obiectelor decorative de exterior sunt flancurile aleii. Alegerea acestora depinde de arhitectura generală a casei.

Aleile grădinii tale sunt foarte importante pentru familia și oaspeții tăi. Nu uita, însă că de felul în care sunt amenajate depinde confortul celor care îşi petrec timpul în grădina casei. Alege materiale de calitate şi servicii profesionale pentru amenajarea lor, ca să te bucuri cât mai mult timp de roadele acestui proiect.

sursa foto: elis.ro