Breaking news

5 greșeli de evitat dacă ești antreprenor la început de drum

Ai intrat de curând în lumea antreprenoriatului și crezi că ai o rețetă sigură pe care o poți urma pentru a atinge succesul în afaceri? Oricât de mult ne-ar plăcea să te încurajăm, din păcate începerea și administrarea unui business nu este deloc simplă.

Este bine să fii optimist, dar la sfârșitul fiecărei zile fără îndoială că vei face și anumite greșeli deoarece trebuie să te descurci pe cont propriu. Statutul de antreprenor este extrem de diferit față de cel de angajat, însă dacă analizezi cu atenție erorile pe care alții le-au făcut înaintea ta, vei putea să acționezi într-un mod mult mai inteligent. Iată câteva dintre cele mai comune greșeli de evitat atunci când ești la început de drum:

Îți lipsește un plan de afaceri

Dacă nu îți faci un plan de business care să cuprindă cel puțin ideile principale ale afacerii tale și un buget estimativ, nu poți dezvolta o companie de succes. Chiar dacă mulți oameni sunt de părere că nimic nu se poate planifica deoarece apar fluctuații pe piața și schimbări neprevăzute, trebuie să știi că planul de afaceri este un document dinamic, pe care îl poți adapta oricărei situații. Vorbim de o hartă a acțiunilor pe care trebuie să le întreprinzi încă de la lansare și până la consolidarea afacerii, așa că ai grijă să îți scrii un plan atent structurat.

Nu îți promovezi afacerea

Mulți dintre tinerii antreprenorii alocă foarte multe resurse etapelor de creare a produselor și serviciilor pe care plănuiesc să le comercializeze, dar nu iau în calcul și promovarea acestora. Conform definiției marketingului, tot ce trebuie să facă o afacere este să pună produsul potrivit, la locul potrivit, în momentul potrivit și la un preț corect. Lucrurile par simple, însă chiar dacă ai o idee inedită și promițătoare de business, tot trebuie să iei în calcul conceptul de mix de marketing. Mai exact, ai nevoie de strategii de promovare pe care să le utilizezi ca să-ți atingi obiectivele în rândul audienței targetate. Marketingul reprezintă o investiție și nu o cheltuială. Fără să-ți popularizezi compania în rândul publicului țintă nu vei reuși să pui pe picioare o afacere de succes.

Ignori competiția

Fie că o faci din neștiință, fie pentru că consideri că oferi ceva mai bun, aceasta reprezintă una dintre cele mai frecvente greșeli în antreprenoriat. Încă de la început trebuie să studiezi cu atenție piața pe care îți dorești să activezi și să identifici principalii competitori. Există posibilitatea să fii singur pe o piață restrânsă și să te faci remarcat rapid, însă acest tot timpul vor apărea și concurenți, iar asta înseamnă inovație și investiții permanente în îmbunătățirea produselor sau serviciilor pe care le oferi.

Accepți sfaturi de la prea mulți oameni

Întotdeauna este indicat să soliciți sfaturi oamenilor cu experiență, dar dacă opiniile și sfaturile lor sunt prea multe și diferite, atunci există riscul ca ideile tale să rămână în umbră. Încearcă să analizezi direcțiile strategice ale altor oameni de afaceri, investițiile pe care aceștia le-au realizat, și să extragi din activitatea lor ceea ce consideri că ți-ar putea fi de folos. De asemenea, îți poți selecta un grup de câteva persoane cu care să te sfătuiești periodic, dar încearcă să iei singur deciziile dificile și să-ți conduci business-ul pe cont propriu.

Angajezi persoane nepotrivite

Resursa umană reprezintă factorul cheie al oricărei afaceri. Este imposibil să faci totul de unul singur, dar atunci când ești la început de drum s-ar putea să greșești și să recrutezi oameni din rândul apropiaților sau prietenilor. Total eronat pentru că nu o să-ți poți crește afacerea fără o echipă competentă și dedicată. De exemplu, nu vei putea să le atragi atenția prietenilor tăi să muncească într-un anumit ritm, să respecte termene limită sau să dea dovadă de mai multă creativitate. De aceea trebuie să ai spirit managerial și să identifici corect profilul de angajat de care ai nevoie pentru ca business-ul tău să nu sufere pe termen lung.

Dacă îți dorești ca afacerea ta să reziste și să înflorească ai grijă să eviți astfel de greșeli. Încearcă să tinzi spre perfecțiune în business și, cu pași mărunți, să ajungi acolo unde ți-ai propus, dar cu cât mai puține greșeli.

Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/business-brainstorming-graph-chart-report-data-concept_53876-31213.jpg