5 echipamente esențiale într-o fermă de bovine

Dacă te-ai decis să înființezi o fermă de bovine, trebuie să știi că aceasta poate deveni o afacere profitabilă, însă necesită o investiție importantă în echipamente indispensabile pentru o astfel de exploatație.

Pentru a-ți face o idee despre suma la care s-ar putea ridica o astfel de investiție, îți prezentăm cele mai importante echipamente care nu pot lipsi dintr-o fermă de bovine.  

Hrănitori

Vacile consumă cantități mari de nutreț, iar din acest motiv au nevoie de dispozitive de hrănire speciale cu o capacitate suficient de mare pentru a satisface necesarul zilnic de mâncare. Dacă în perioada verii, problema hranei este mai simplu de rezolvat, pentru că vacile pot fi lăsate să pască liber, în sezonul rece, ai nevoie de hrănitori pentru a le asigura nutrețul în adăposturi.

Acestea sunt disponibile fie sub formă de iesle, fie sub forma unor vase din plastic sau oțel care pot fi amplasate în diferite zona din adăpost. De asemenea, vei avea nevoie de hrănitori separate pentru vacile adulte și pentru viței.

Adăpători

Apa este un alt element esențial de care animalele nu pot fi lipsite, iar în acest sens ai nevoie de alte echipamente speciale. Este vorba despre adăpătorile pentru vaci, echipamente care pot fi și ele de mai multe tipuri. Astfel, poți opta pentru niște adăpători din plastic sau din materiale mai rezistente, cum ar fi fonta sau inoxul.

Ideal este ca acestea să poată fi folosite pe o perioadă mai îndelungată, așa că este mai eficient să achiziționezi de la bun început adăpători din materiale rezistente pentru că investiția se va amortiza în timp.

De asemenea, adăpătorile pot fi cu sau fără protecție de îngheț, cu fund înclinat sau cu nivel constant, sau cu și fără încălzire.

Aparate de muls

Într-o fermă de vaci de lapte, mulsul nu poate fi făcut altfel decât automatizat, iar pentru aceasta ai nevoie de aparate speciale. Acestea sunt mult mai eficiente decât mulsul manual pentru că grăbesc procesul de sucțiune a laptelui și permit ca într-un timp scurt să fie muls un număr mai mare de animale.

Nu mai punem la socoteală faptul că, pentru a mulge manual un efectiv mare de animale, ai nevoie și de personal care ar putea să se ocupe cu alte activități în cadrul fermei dacă mulsul s-ar face automatizat.

Perii pentru îngrijirea pielii

Scărpinatul face parte din comportamentul natural al bovinelor, acestea recurgând la acest gest pentru a-și curăța pielea. În mediul natural, vor găsi oricând un obiect de care să se scarpine, însă în adăpost trebuie să le creezi această oportunitate. Așadar, periile de scărpinat nu sunt un moft, ci o necesitate pentru că le ajută pe animale să își curețe și să își îngrijească singure pielea.

În acest mod, sunt îndepărtați paraziții, se îmbunătățește circulația și, nu în ultimul rând, se reduce stresul.

Tanc de lapte pentru viței

Acest echipament este folosit pentru alăptarea vițeilor, atât cu lapte natural, cât și cu lapte praf. Nu este vorba despre un simplu recipient pentru depozitarea laptelui, ci de un dispozitiv complex, capabil să aducă laptele natural la temperatura optimă pentru hrănirea vițeilor și să prepare laptele praf cu ajutorul unui mecanism de mixare.

Totodată, modelele performante au capacitatea de a doza cantitățile necesare de lapte în funcție de vârsta și greutatea vițeilor. De asemenea, o altă funcție utilă este aceea de pasteurizare a laptelui, funcție prin care se elimină agenții patogeni ce pot provoca diferite boli vițeilor.

Lista de echipamente necesare nu se rezumă doar la atât, însă cele prezentate de noi ar trebui să constituie un punct de plecare pentru orice fermă de bovine.

Sursa foto: Free Image on Unsplash

>