Breaking news

48 de persoane, trimise în judecată pentru spălare de bani și evaziune fiscală în valoare de 7 milioane euro

Aproximativ 50 de persoane care făceau parte dintr-un grup infracțional ce se ocupa cu spălarea de bani și evaziunea fiscală, au fost trimise în judecată după ce au produs un prejudiciu de 7 milioane de euro.

evaziune fiscala procuroriProcurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a  48 de inculpaţi, urmare a destructurării unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, folosirea și prezentarea de documente ori declaraţii false, evaziune fiscală, luare de mită şi favorizarea  infractorului.

În perioada 2010-2012, în baza aceleaşi rezoluţii infracţionale, la intervale diferite de timp, inculpaţii, parte dintre ei angajaţi în cadrul unor unităţi bancare și doi inculpați angajați în cadrul  Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, au indus în eroare, direct sau prin interpuşi, mai multe unităţi bancare din România cu ocazia negocierii, încheierii şi executării unor contracte de creditare în numele unor persoane juridice sau fizice, producând prejudicii de  7 milioane euro”, se precizează în comunicatul de presă al DIICOT, remis exclusivNEWS.ro.

În perioada 2010-2012, o parte din membrii grupului infracțional organizat i-au determinat pe reprezentanţii legali ai mai multor societăţi  comerciale, controlate în fapt de  primii inculpați, să prezinte şi să folosească documente şi declaraţii false în scopul obţinerii  de la  Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, pe nedrept, de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene (pentru partea de finanţare de 90% din fonduri europene).

Trei dintre inculpaţi erau funcţionari în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Prin inducerea în eroare a angajaţilor din cadrul Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri au fost obţinute în mod ilicit fonduri din bugetul de stat  (pentru partea de finanţare de 10% din bugetul de stat).

În cursul anului 2012, o parte din inculpaţi au pus la dispoziţia altora,  societăţi comerciale pe care le controlau, cu scopul încheierii de contracte şi facturi  fictive, în vederea compensării T.V.A.-ului de plată, în beneficiul unor societăţi comerciale.

Inculpaţii au  transferat, ascuns şi disimulat originea ilicita a sumelor de bani obţinute prin săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în raport cu diferite unităţi bancare și cu  Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Procurorii DIICTO au dispus măsuri asiguratorii până la concurenţa prejudiciului reţinut. Dosarul  a fost trimis, spre competentă soluţionare la Tribunalul Bucureşti. Dacă vor fi găsiți vinovați de instanță, inculpații riscă ani grei de închisoare.