Breaking news

400 milioane euro va investi SUA în scutul antirachetă din judeţul Olt

Americanii vor suporta integral costurile necesare amplasării scutului antirachetă de la baza militară din Deveselu, Judeţul Olt.

scut.antirachetaSecretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, alături de subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher şi şeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ştefan Dănilă, au vizitat baza militară de la Deveselu.

Oficialii români şi americani au discutat marţi cu autorităţile locale despre decizia de amplasare la unitatea militară 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.

Bogdan Aurescu a precizat autorităţilor locale că obiectivul principal al sistemului american antirachetă este să sporească securitatea colectivă a NATO, a SUA şi să apere teritoriul României de ameninţările cu rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune din partea oricărui stat care posedă sau poate fabrica astfel de tehnologii.

Toate componentele sistemului respectă standardele româneşti şi internaţionale recunoscute în ceea ce priveşte protecţia mediului şi a populaţiei. „Facilitatea de interceptări funcţionează fără impact asupra mediului înconjurător, asupra populaţiei şi a culturilor agricole”, a evidenţiat secretarul de stat român.

Oficialul american a exprimat aprecierea pentru excelenta cooperare  cu Guvernul României, explicând că amplasamentul unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu oferă o nouă misiune şi noi oportunităţi bazei aeriene şi oraşelor învecinate.

Anunţul pe care l-am făcut astăzi marchează un moment extrem de important atât pentru România şi SUA, cât şi pentru NATO. România capătă un rol de primă importanţă în noua capacitate de apărare antirachetă a NATO. Această cooperare este o ilustrare a modului în care colaborează guvernele noastre pentru a transforma în realitate decizia istorică a NATO referitoare la apărarea antirachetă de la Summitul de la Lisabona”, a mai subliniat subsecretarul de stat Ellen Tauscher.