Breaking news

4 sfaturi de care să ții cont atunci când cumperi un scaun auto pentru copii – Mămici și tătici pregătiți

Scaunul auto este dispozitivul special care aduce siguranță și confort pruncilor in mașină, încă din primele zile de viață. Practic, un scaun auto se montează în autoturism, în locul dedicat și conform specificațiilor tehnice oferite de producător. 

Însă, de cele mai multe, ori, părinții se găsesc în dificultate atunci când trebuie să aleagă un asemenea produs. Pornind de la această idee, te invit să descoperi câteva sfaturi utile pe care să le ai în vedere dacă a sosit momentul să achiziționezi un scaun auto bun, care să îndeplinească toate condițiile de siguranță.

Ce trebuie să verifici înainte de a cumpăra un scaun auto pentru micuțul tău

  • Atenție  la omologare

În mod normal, scaunele auto dedicate copiilor ar trebui să fie omologate și să respecte toate directivele impuse. De asemenea, trebuie să existe informații despre testarea acestora înainte de fi puse pe piață spre vânzare. Aceste detalii se regăsesc în cartea tehnică însoțitoare și pe etichetă. 

Greutatea și înălțimea sunt cele două criterii după care sunt divizate scaunele auto, iar aceste informații mai sunt cunoscute și sub forma aceasta: ECE R44 și ECE R129(I-SIZE). Aceste măsuri sunt adoptate de toate țările din Europa, inclusiv de România.

  • Variantele de fixare

ISOFIX este sistemul de prindere universal pentru scaunele auto dedicate copiilor. Începând cu anul 2011, mașinile de orice fel beneficiază de acest sistem important de fixare a scaunelor auto pentru copii și este chiar o obligativitate pentru autoturismele de astăzi, aflate pe banda de lucru în fabricare.

Informațiile despre acest sistem de prindere trebuie să se regăsească pe orice etichetă sau ambalaj de scaun auto pentru copii, însă dacă nu regăsești acest detaliu, ar trebui să  cauți produsul în altă parte. De exemplu, poți opta pentru un scaun auto de copii de pe Altex.ro și descoperi toate opțiunile și specificațiile tehnice oferite de producători.

  • Testarea ADAC

Un alt aspect de care să ții cont la cumpărarea unui scaun auto este chiar testarea ADAC ce se regăsește pe etichetele speciale de culoare galbenă sau portocalie, montate chiar pe dispozitiv. Testarea ADAC indică faptul că scaunul respectiv a fost supus unor verificări riguroase, în simulatoare de accidente, desfășurate în laboratoarele de specialitate. Cel mai bun calificativ este 1, iar cel mai slab este 5, iar acesta se stabilește în funcție de testele de care a trecut scaunul respectiv: siguranță, ergonomie, curățare, materiale, sistem de prindere, prelucrare etc.

  • Scaun auto nou sau la mâna a doua?

Este cunoscut faptul că scaunele auto vin pe piață la prețuri destul de piperate. De asemenea, tot pe piața de desfacere se regăsesc și scaune aflate la mâna a doua, adică deja folosite. Din păcate, nu se poate cunoaște istoricul unui scaun folosit, prin ce a trecut, dacă mașina în care a fost montat un asemenea scaun a avut parte de un accident sau chiar mai multe. De aceea, este recomandat să se evite achiziționarea unul scaun auto second hand tocmai din pricina siguranței pe care ar trebui să pui preț înainte de toate. 

Și chiar dacă prețul este mai accesibil în comparație cu cele noi, este mai bine să te gândești la faptul că un asemenea scaun poate fi montat cu dificultate sau poate prezenta uzură, și deci, nesiguranță la bord.

Așadar, dacă ai în vedere aceste sfaturi pentru cumpărarea unui scaun auto pentru copii, lucrurile vor fi cu mult simplificate. Încearcă să te ghidezi și după marcă, să faci câteva verificări înainte și să alegi un produs bun, confortabil și care să prezinte siguranță pentru pruncul tău.

Sursă foto: Pexels.com

>