Breaking news

4 provocări pentru amenajarea interioară a livingului și cum să le depășești

Amenajarea unei camere de zi poate fi o provocare. Pentru mulți oameni, camera de zi este inima casei. Este un loc de relaxare, de primire a oaspeților și de petrecere a timpului cu familia. Fiind una dintre cele mai folosite camere din casă, trebuie să fie atât confortabilă, cât și elegantă. În plus, în multe situații, apar probleme suplimentare: de la lipsa spațiului suficient, la limitări de buget sau nevoia de creare a unui spațiu multifuncțional. 

 

Dacă te lupți cu oricare dintre aceste provocări comune de design interior, iată câteva idei ca să le depășești cu succes:

 

  1. Cum să faci un living mic să pară mai spațios

 

Una din problemele cele mai frecvent întâlnite de amenajare living este spațiul insuficient. În acest caz, există două abordări de care vei avea nevoie: eliberarea de cât mai mult loc pe podea și crearea iluziei de spațiu. În primul caz, e recomandat să folosești cât mai mult spațiu pe verticală, cu dulapuri până în tavan. De asemenea, e important să nu aglomerezi livingul cu mobilă. Prea multe piese de mobilier sau decorațiuni pot face ca un spațiu mic să se simtă înghesuit. În schimb, alege câteva piese care îți plac foarte mult și care se potrivesc bine spațiului. Evită-le pe cele de mari dimensiuni, în special când vine vorba de fotolii și canapea. 

 

Apoi, ca să faci camera să pară mai spațioasă, trebuie să folosești culori deschise pentru pereți și mobilier. Acest lucru va ajuta la reflectarea luminii și va face ca încăperea să se simtă mai luminoasă și mai plăcută. De asemenea, poți folosi câteva oglinzi mici sau una mare pentru a crea iluzia de mai mult spațiu.

 

  1. Cum să amenajezi un living cu un buget mic

 

Orice proiect de amenajări interioare living poate fi costisitor. Atunci când ai un buget redus, poate fi foarte dificil să duci la bun sfârșit un proiect de design interior, fie el și pe o singură cameră, deoarece cheltuielile se pot acumula rapid. Din fericire, există mai multe metode prin care să ții sub control costurile. 

 

Înainte de toate, e bine să te limitezi la lucruri esențiale și funcționale. Stiluri precum cel minimalist, esențialist și japandi sunt foarte potrivite în acest context, deoarece nu necesită multe decorațiuni. De asemenea, dacă amenajezi o cameră de zi cu un buget limitat, poți căuta mobilă la mâna a doua. Nu în ultimul rând, poți achiziționa piese care pot servi mai multor scopuri. De exemplu, un otoman poate fi folosit atât ca scaun, cât și ca măsuță de cafea, iar unele băncuțe tapițate pot avea spațiu de depozitare inclus. 

 

  1. Cum să incluzi un spațiu de lucru în living

 

În ultima perioadă, din ce în ce mai multe persoane sunt nevoite să lucreze de acasă. În situația în care nu ai la dispoziție o cameră suplimentară, cea mai comună soluție de amenajare birou acasă este plasarea acestuia în living. Cu câteva modificări simple, este ușor să creezi un birou funcțional în camera de zi. 

 

Una dintre cele mai importante considerații este amplasarea mobilierului. Dacă este posibil, poziționează biroul lângă o fereastră pentru a profita de lumina naturală. Dacă nu ai prea mult spațiu liber pe podea, poți opta pentru un raft montat pe perete sau pentru un birou plutitor. Dacă nu dispui de suficient spațiu pentru depozitare, încearcă să incluzi un raft deasupra biroului, în loc de comode sau dulapuri care cer mai mulți metri pătrați. 

 

  1. Cum să amenajezi un living potrivit și pentru cei mici 

 

Amenajarea livingului pentru o familie cu copii mici are cu totul alte cerințe față de cazul în care amenajarea este destinată unei singure persoane sau unui cuplu. Atunci când camera de zi este folosită și de copii de vârstă mică, siguranța devine un criteriu esențial. Spre exemplu, e bine să eviți mobila cu multe colțuri. De asemenea, este mai important să optezi pentru mobilier ușor de curățat, puțin pretențios. 

 

Pe lângă decorațiunile obișnuite, e bine să adaugi și cel puțin o piesă de mobilier din pluș sau, dacă spațiul îți permite, chiar să amenajezi un colț de joacă. Nu în ultimul rând, este important să ții jucăriile organizate în coșuri de depozitare sau dulapuri, astfel încât să nu contribuie la dezordine.

>