Breaking news

4 criterii importante de alegere a anvelopelor

loading...

Este întotdeauna util să amintim cât de importante sunt anvelopele pentru siguranţa maşinii tale. Acestea reprezintă singurul contact al vehiculului cu suprafaţa pe care rulează şi randamentul lor este esențial atunci când accelerezi, schimbi direcţia de mers şi mai ales când frânezi. Iată de ce trebuie să ţii cont atunci când cumperi cauciucuri noi.

Potrivirea

Cel mai important criteriu atunci când vrei să înlocuieşti anvelopele este potrivirea. Informaţiile despre dimensiunile cauciucurilor echipate pe maşina ta se regăsesc în cartea tehnică şi în cartea de identitate a vehiculului. La fel de simplu, poţi să citești pe roţile pe care le înlocuieşti, ca să cumperi altele noi cu aceleaşi dimensiuni. Aceste detalii sunt înscrise pe flancul anvelopei. Dacă alegi să faci schimbul într-un mediu specializat, reprezentanţii atelierului te vor ajuta să alegi în consecinţă. Dacă alegi să cumperi online, ai la dispoziţie motoare de căutare ce au drept prim criteriu dimensiunile.

De vară, de iarnă sau all season

Din punct de vedere al perioadei în care rulează pe maşină, pneurile se împart în trei categorii: de vară, de iarnă şi mixte sau all season. În ţara noastră se aplică legislaţia europeană care prevede obligativitatea echipării cu anvelope care au simbolul fulgului de nea şi literele MS înscrise pe flanc, indiferent de perioada calendaristică, atunci când circuli pe drumuri publice acoperite de zăpadă, polei sau gheaţă. 

Aşadar, în funcţie de zona în care locuieşti, ştii când este momentul să montezi cauciucurile mixte sau pe cele de iarnă, ca să respecți legea şi să ai mai multă siguranţă la volan, indiferent de condiţiile atmosferice. Între roţile de vară şi cele de iarnă se află modelele all season, care nu necesită înlocuirea în funcție de sezon. Acestea oferă un randament decent în sezonul cald şi în condiţii de iarnă medie, în special în mediul urban. Pentru drumuri grele prin zăpadă vei avea nevoie de pneuri speciale de iarnă.

Premium, medii sau de buget

Producătorii de anvelope se împart în trei mari categorii: premium, medii şi economici sau de buget. Mărcile mari au o tradiţie îndelungată în domeniu, iar calitatea lor este garantată de faptul că brandurile cele mai importante din industria auto mondială echipează vehicule cu produsele lor încă din fabrică. Dacă alegi producători de clasă medie, ai toate şansele să găseşti anvelope 195 60 r15 de o calitate foarte bună, la un preţ foarte competitiv. Cea mai mare atenţie trebuie să o acorzi producătorilor economici sau de buget. 

Dacă preţul de achiziţie este principalul criteriu de achiziţie, nu renunţa la criteriul calităţii. Atunci când eşti nevoit să cumperi cauciucuri ieftine, alege din lista de producători care aparțin de branduri premium. Pentru a acoperi acest important segment de piaţă, numele mari din domeniu au decis să cumpere fabrici locale de anvelope, cărora le împrumută din tehnologiile de bază. Astfel ai o minimă garanţie cu privire la calitatea anvelopelor.

Informaţii importante pe flanc

Cunoaşterea informaţiilor înscrise pe flancul anvelopei te ajută să cumperi mai eficient. Pe lângă dimensiuni, numele producătorului şi sezonul pentru care au fost confecţionate, este important să ştii când a fost produs cauciucul. Indicele care îţi arată numărul săptămânii şi anul fabricaţiei este al treilea număr de patru cifre care urmează după literele DOT. Alte criterii de achiziţie pot fi consumul de carburant pe care îl influenţează anvelopele atunci când rulează, volumul de decibeli în timpul mersului, indicii de sarcină şi de viteză.

Achiziţia unui set de cauciucuri noi este o investiţie în siguranţa maşinii tale în diferite condiţii meteo sau de infrastructură. Cumpără produse de calitate care se potrivesc automobilului tău şi alege produse potrivite fiecărui sezon calendaristic.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/WHPOFFzY9gU

loading...