Breaking news

4 cele mai frecvente afecțiuni legate de modificările numărului de leucocite

Leucocitele, cunoscute și ca globule albe, reprezintă o parte vitală a sistemului imunitar al organismului, având rolul principal de a lupta împotriva infecțiilor. Acestea sunt produse în măduva osoasă și călătoresc prin sistemul circulator, fiind pregătite să reacționeze la orice semn de infecție sau boală. Numărul de leucocite din sânge poate oferi informații valoroase despre starea de sănătate a unei persoane, creșterea sau scăderea acestuia putând fi asociate cu diverse afecțiuni.[5] În continuare, îți vom vorbi despre câteva dintre cele mai frecvente. 

1. Infecții

Infecțiile sunt rezultatul invaziei și multiplicării microorganismelor în corpul uman, care nu sunt prezente în mod normal. Acestea pot fi cauzate de o varietate de agenți patogeni, inclusiv bacterii, virusuri, ciuperci și paraziți. Tipurile de infecții variază în funcție de agentul patogen și de zona corpului afectată, însă toate perturbă funcționarea normală a organismului și pot cauza o serie de simptome neplăcute.

În cazul unei infecții, numărul de leucocite crește semnificativ – acesta este un răspuns normal al organismului pentru a combate invadatorul străin. Acest fenomen se numește leucocitoză.

Simptomele unei infecții variază în funcție de tipul acesteia, dar există unele semne comune care indică prezența unei infecții. Acestea pot include febră, frisoane și dureri. În cazul unei infecții, este important să se caute îngrijire medicală pentru diagnosticare și tratament.[5][6]

Dacă nu știi cărui medic să te adresezi, primul pas îl reprezintă efectuarea unui consult de medicină internă.

2. Leucemia

Leucemia este o formă de cancer ce apare la nivelul măduvei osoase și care duce la creșterea numărului de leucocite. Există mai multe tipuri de leucemie, care se diferențiază prin tipul de celulă alba afectată și ritmul în care boala progresează. Cele mai frecvente forme sunt leucemia limfocitară acută, leucemia mieloidă acută, leucemia limfocitară cronică și leucemia mieloidă cronică.

Simptomele leucemiei pot varia în funcție de tipul și stadiul bolii, însă unele dintre cele mai frecvent întâlnite sunt febra și frisoanele, oboseala persistentă și slăbiciunea generală, infecțiile frecvente sau severe, sângerările sau vânătăile neobișnuite, transpirațiile nocturne, durerile osoase, pierderea neintenționată în greutate și sângerările nazale recurente.

Este important de menționat că aceste simptome pot fi asociate și cu alte afecțiuni, motiv pentru care este esențial un consult medical de specialitate în cazul în care acestea persistă.[3]

3. Artrita reumatoidă

Artrita reumatoidă este o afecțiune cronică, autoimună, caracterizată prin inflamarea articulațiilor și țesuturilor înconjurătoare și reprezintă o altă posibilă explicație pentru leucocitele mărite.[1][4] Deși cauzele exacte ale acestei boli sunt încă neclare, existența anumitor factori genetici ar putea contribui la dezvoltarea ei.

Simptomele artritei reumatoide variază de la pacient la pacient și pot include durere, umflare și rigiditate a articulațiilor, oboseală, febră ușoară și pierderea în greutate. Diagnosticul de artrită reumatoidă se face pe baza simptomelor prezentate de pacient, examinarea fizică și diverse analize de sânge și investigații.[4]

4. Anemia hemolitică

O altă afecțiune legată de modificarea numărului de leucocite este anemia hemolitică.

Anemia hemolitică este o afecțiune în care globulele roșii, celulele responsabile pentru transportul oxigenului în tot corpul, sunt distruse mai repede decât pot fi produse de măduva osoasă. Această distrugere accelerată poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv boli autoimune, infecții, anumite medicamente și afecțiuni genetice.

Simptomele anemiei hemolitice pot varia în funcție de gradul de severitate al afecțiunii. În cazurile ușoare, individul poate nu are simptome. Totuși, în cazurile mai severe, pot apărea simptome precum paloare, oboseală, respirație accelerată, bătăi de inimă rapide, icter (colorarea gălbuie a pielii și a albului ochilor), mărirea splinei sau a ficatului și urină închisă la culoare. Deși aceste simptome pot fi comune și altor afecțiuni, este esențial să se consulte un medic pentru o evaluare adecvată.[2]

Modificările numărului de leucocite pot indica diverse probleme de sănătate, inclusiv cele menționate mai sus. Pentru un diagnostic clar, este necesar un consult de specialitate și efectuarea analizelor și investigațiilor recomandate de medic.

Bibliografie:

  1. „High White Blood Cell Count Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/symptoms/high-white-blood-cell-count/basics/causes/sym-20050611. Accessed 3 Jan. 2024.
  2. Kahn, April. „Hemolytic Anemia: What It Is and How to Treat It”, Healthline, www.healthline.com/health/hemolytic-anemia. Accessed 3 Jan. 2024.
  3. „Leukemia – Symptoms and Causes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/leukemia/symptoms-causes/syc-20374373. Accessed 3 Jan. 2024.
  4. „Rheumatoid Arthritis (RA)”, Centers for Disease Control and Prevention, 2024, www.cdc.gov/arthritis/basics/rheumatoid-arthritis.html. Accessed 3 Jan. 2024.
  5. „White Blood Cells: Types, Function & Normal Ranges”, Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/body/21871-white-blood-cells. Accessed 3 Jan. 2024.
  6. „White Blood Count (WBC)”, MedlinePlus, 2020, medlineplus.gov/lab-tests/white-blood-count-wbc/. Accessed 3 Jan. 2024.

Sursa foto: Freepik

>