Breaking news

38 de parlamentari vor tăierea pădurilor pentru a se construi în loc hoteluri

loading...

37 de deputaţi PSD şi unul de la PC, au inițiat amendamente la Codul Silvic prin care vor să dea liber la defrişări în pădurile private, iar în loc să se construiască hoteluri și SPA-uri. Zece din cei 38 de deputați care au semnat inițiativa legislativă, sunt proprietari de păduri.

proiect lege taiere paduriPotrivit amendamentelor depuse de cei 38 de deputați,  orice proprietar de teren forestier ar putea să-şi defrişeze legal întreaga suprafaţă de pădure pentru a-şi construi pensiuni, spaţii de agrement, baruri, piscine şi spa-uri, totul în scop turistic.

Cei 38 de deputaţi propun ca pădurile să poată fi introduse în intravilan, adică o zonă în care se poate construi, dacă este destinată unităţilor turistice. Potrivit modificării propuse de inițiatori, la articolul 37, alineatul 2, litera b), se  permite scoaterea din fondul forestier naţional până la 100% din suprafaţa pădurii private, şi nu doar 5%, maximum 200 de metri pătraţi, aşa cum prevede legea actuală.

Ei sunt cei 38 de deputaţi care vor să dea liber la defrişările pădurilor private: Cătălin Rădulescu, Ioan Adam, Petru Andea, Ioan Benga, Birchall Ana, Bogdan Gheorghe Dănuţ, Corneliu Buicu, Dorel Căprar, Gheorghe Ciobanu, Ion Ciolacu, Vlad Cosma, Ioan Dîrzu, Viorel Marian Dragomir, Mircea Drăghici, Sonia Maria Drăghici, Cătălin Drăguşanum, Mihăiţă Găină, Vasile Gliga, Horia Grama, Florin Iordache, Corenl Itu, Marius Manolache, Flavius- Luigi Măduţă, Vasile Mocanu, Ion Mocioalcă, Emil Niţă, Ninel Peia, Constantin Rădulescu, Neculai Răţoi, Cristian Rizea, Anghel Stanciu, Mihai Sturzu, Viorel Ştefan, Cătălina Ştefănescu, Cătălin Tiuch, Rodin Traicu, Aurel Vlădoiu și Mihai Weber.

Dintre aceștia, zece dețin păduri, în frunte cu deputatul care a inițiat legea, Cătălin Rădulescu, supranumit „Berlusconi de Piteşti”. În declaraţia sa de avere, postată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Rădulescu susţine că are aproape 5.000 de metri pătraţi în comuna Babana, judeţul Argeş. „E într-un hău, nu am ce să fac cu ea. Pot s-o donez unei biserici, că eu nu am ce să fac cu ea”, a precizat Rădulescu, pentru gândul.

În plus, deputatul mai deţine 2 hectare de pădure tot în judeţul Argeş, la Poiana Lacului, dar spune că e în litigiu și că încă nu a primit pădurea.

Ceilalți 9 deputați care au semnat inițiativa legislativă și dețin păduri, sunt: Dorel Căprar, Marcel Ciolacu, Mircea Drăghici, Vasile Gliga, Vasile Mocanu, Ninel Peia, Neculai Răţoi, Anghel Stanciu și Mihai Weber.

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a spus clar că nu va susţine astfel de propuneri, mai ales că abia a trimis spre dezbatere în Parlament un nou proiect de Cod Silvic.

„În niciun caz nu se modifică regimul astfel încât să se permită imobiliare în pădure. Este un amendament pe care nu îl susţinem. Pe mine nu mă interesează din ce partid fac parte iniţiatorii, tot ce nu corespunde normelor silvice, nu va fi în viitorul cod silvic. Că vrea cineva să-şi facă imobiliare în pădure, pe noi chiar nu ne interesează. E greşit, noi niciodată nu vom da aviz pe aşa ceva. Nu e un lucru bun, regimul silvic rămâne la fel de sever ca şi până acum”, a declarat Pană pentru gândul.info.

Iniţiatorul Rădulescu o trimite la plimbare pe ministra Pană: Ea să vorbească în cunoştinţă de cauză cauză pentru că ea habar n-are despre ce vorbeşte. Îi explicăm noi cum stă treaba, ea să se ducă în Sahara să locuiască. Dar şi în Sahara au fost oameni deştepţi care au creat oaze. Nu-i problemă, d-aia suntem noi în Parlament, ca să-i deşteptăm pe unii care au dormit. Ea trebuie să înţeleagă. Eu am mai spus, sunt şi mulţi dobitoci în PSD. Nu suntem toţi deştepţi, sunt şi proşti, şi cu rea credinţă. Păi dar unde le vrea, în cer? Ce înţelege ea prin imobiliare? Nu că-şi face unul cartier de vile în munţi. Dar omul cât înţelege, atâta minte are.

Potrivit statisticilor Curţii de Conturi, în aproape un sfert de secol, s-au tăiat ilegal 80 de milioane de metri cubi de lemn, care le-au adus hoţilor câştiguri de circa 5 miliarde de euro.

loading...