300 de morți și 2 milioane de sinistrați

300 de morți și două milioane de sinistrași este cel mai recent bilanț dat publicității de autoritățile ciliene, în urma cutremurului devastator de ieri. Cutremurul cu magnitudinea de 8,8 a avut peste 70 de replici cu o intensitate de 6 grade. Majoritatea victimelor au murit în somn, potrivit Biroului chilian pentru situaţii de urgenţă.

TOPSHOTS-CHILE-QUAKE-DAMAGESZeci de case distruse, maşini zdrobite sub dărâmături, drumuri prăbuşite şi poduri distruse, precum marele viaduct peste râul Bio Bio, așa arată prima zi după groaznicul cutremur.

La Santiago, seismul care a durat două minute, potrivit martorilor, a aruncat capitala în întuneric şi a scos pe străzi mii de chilieni înspăimântaţi, îmbrăcaţi în pijamele, fugind din casele unde mobila cădea.Intrările pe autostrăzi s-au prăbuşit, faţadele mai multor imobile au fost avariate, a fost semnalat un incendiu, dar niciun edificiu mare nu a căzut. În această ţară a avut loc şi cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată, la Valvidia, în 22 mai 1960. Seismul a avut magnitudinea 9,5.

Japonia a ordonat duminică evacuarea a peste 70.000 de locuitori de pe coasta Pacificului, la nord de insula principală Honshu, temîndu-se de valurile seismice, potrivit Agenţiei meteorologice japoneze.

Autorităţile din Rusia au ridicat duminică dimineaţă alerta de tsunami emisă pentru peninsula Kamceatka şi pentru insula Sahalin, a anunţat agenţia RIA Novosti, citând Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă.

Valurile seismice au atins deja Noua Zeelandă, Australia, Polinezia franceză şi Hawaii, precum şi alte insule din Pacific.

>