Breaking news

300.000 de euro costă renovarea Vilei din Gogol unde va locui Traian Băsescu

RA-APPS a cheltuit 300.000 de euro ca să renoveze Vila din strada Gogol, în care urmează să se mute definitiv fostul Președinte al României, Traian Băsescu.

traian basescu - vila gogolÎn timp ce Traian Băsescu locuiește cu soția lui, în conacul lui Ceaușescu de la Scroviștea, în strada Gogol, muncitorii RA-APPS lucrează de zor la modernizarea și renovarea Vilei în care urmează să se mute fostul Președinte al României.

De patru luni de zile, Vila din strada Gogol din București, în care se va muta Traian Băsescu, se află în renovare.

Ca să îndeplinească condițiile de lux, cerute de Băsescu, RA-APPS a cheltuit cu renovarea vilei de 400 m pătrați, peste 300.000 de euro.

Muncitorii au schimbat instalațiile electrice, sanitare, au reparat pereții și acoperișul vilei, și au pus marmură.

Lucrările trebuiesc finalizate cel târziu la 15 iunie 2015, pentru ca Traian Băsescu să se poată muta în această vilă oferită ca și locuință de serviciu de către Guvernul României.

Traian Băsescu trebuia să plece din Vila Lac 3, reședință oficială a Președintelui României în funcție, cel târziu pe data de 21 februarie 2015. Însă abia pe 26 martie a părăsit vila în care trebuia să locuiască Klaus Iohannis.

Guvernul Ponta i-a pus la dispoziția lui Băsescu, inițial, o listă de 7 vile de protocol din care să-și aleagă una ca și reședință.

Lista includea apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi, Vila 1A din Snagov – cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 metri pătraţi curte, Vila 11 din Snagov  -cu o suprafaţă utilă de 2.189 metri pătraţi şi 27.412 metri pătraţi curte, un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu – 440 metri pătraţi, o vilă cu 9 camere din strada David Praporgescu – 295 metri pătraţi, un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea – 280 metri pătraţi şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi – 273 metri pătraţi.

Între timp, Guvernul a scos de pe listă Vila 1A din Snagov și Vila 11 din Snagov.

Vila 1A, dotată cu piscină, a fost acordată Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, iar Vila 11 a fost scoasă la vânzare, pentru aproape 4 milioane de euro.

Pentru că Vila din Gogol, acceptată în cele din urmă de Băsescu, nu îndeplinea standardele impuse de fostul președinte, RA-APPS a început renovările, iar în 26 martie, Traian Băsescu s-a mutat ”provizoriu” în conacul de la Scroviștea.

Din anul 1990 și până în luna februarie 2015, în acestă vilă a locuit cu chirie, Mioara Roman, fosta soție a lui Petre Roman.

Noua reședință a lui Băsescu are şapte camere locuibile şi două de serviciu, în suprafaţă utilă de 366 metri pătraţi. Parterul are 126 metri pătraţi,iar etajul 135 metri pătraţi. Vila mai dispune de un teren în suprafaţă de 1.334 metri pătraţi. Lunar, Mioara Roman plătea chirie pentru vilă, 6.205 euro.

Mioara Roman a fost somată să părăsească vila întrucât are datorii de 350,000 de euro la chirie către RA-APPS.

Mioara Roman susţinea că, din 2009, este obligată să plătească o chirie lunară de 6.000 pentru vila din Primăverii, în condiţiile în care ea trăieşte dintr-o pensie de 1.800 de lei. Conflictul cu RA-APPS a a ajuns în instanţă.

Directorul Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat, Georgian Surdu, în prezent arestat preventiv, spunea pe 30 martie Antena 3, că Băsescu s-a mutat la Scroviștea la ”solicitarea” Serviciului de Protecție și Pază.

Georgian Surdu a spus că Traian Băsescu a fost mutat într-o vilă de la Scroviștea, la solicitarea SPP, pe motivă că este cea mai izolată locație a RA-APPS și astfel îi pot asigura protecția fostului Președinte al României.

Directorul RA-APPS a spus că s-a ajuns la acest compromis cu mutarea lui Băsescu la Scroviștea, pentru că fostul președinte nu voia să plece din Vila Lac 3, reședință oficială a Președintelui în funcție al României.

>