Breaking news

3 tehnici de depozitare a ciocolatei pe paleții din depozit, astfel încât produselor să nu le fie afectate caracteristicile

Fără doar și poate, ciocolata este unul dintre cele mai apreciate și consumate produse la nivel mondial, dar pentru ca fiecare dintre noi să ne bucurăm de calitățile organoleptice ale brandului preferat acest produs trebuie depozitat în condiții speciale.

Dat fiind faptul că produsul este sensibil la temperatură, umiditate și alte condiții de mediu, depozitarea cutiilor de ciocolată pe paleți trebuie să se facă urmând tehnici bine stabilite, pentru ca la orice ambalaj desfăcut să ne bucurăm de o ciocolată proaspătă, cu gust intens de cacao.

Ciocolata este fabricată din ingrediente precum untul de cacao și zahărul, susceptibile la modificări fizice și chimice atunci când sunt expuse la variații de temperatură și umiditate. Aceste fenomene poartă numele de “bloom de grăsime” sau “bloom de zahăr“, ceea ce se traduce prin faptul că ciocolata își schimbă textura și aspectul, afectându-i calitatea percepută de consumatori.

De ce este important controlul temperaturii și al umidității în depozitarea ciocolatei?

Așa cum am menționat anterior, ciocolata este extrem de sensibilă la variațiile de temperatură, iar expunerea la căldură duce la topirea sau deteriorarea acesteia. Ideal, produsele ar trebui depozitate la o temperatură constantă, undeva între 15 și 18 grade Celsius. Umiditatea trebuie, de asemenea, menținută la un nivel scăzut – ideal sub 50%, pentru a preveni formarea condensului pe produs (responsabil de dezvoltarea mucegaiului sau la alterarea texturii ciocolatei).

Ambalajele de produs și dispunerea pe paleți

Ambalajele nu trebuie să fie doar rezistente la manipulare și transport, ci și capabile să minimizeze expunerea produsului la factorii externi care îi pot afecta calitatea. În egală măsură, acestea ar trebui create astfel încât să faciliteze o circulație eficientă a aerului când ciocolata este stocată pe rafturi depozitare paleți.

Dispunerea ciocolatei pe paleți trebuie să fie făcută cu grijă, astfel încât să se evite orice presiune pe ambalaje care ar putea cauza deteriorarea produsului. Este important ca paleții de la Frameworks să fie așezați astfel încât să permită accesul ușor pentru inspectare și manipulare. De asemenea, paleții de ciocolată nu ar trebui stivuiți excesiv, deoarece greutatea suplimentară va exercita presiune asupra produselor aflate mai jos, de unde poate apărea și deteriorarea acestora.

Evitarea expunerii de lumină sau la mirosuri străine

Lumina, în special razele UV provoacă oxidarea și deteriorarea compușilor chimici din ciocolată, răspunzători pentru schimbările de gust și culoare. Pe lângă lumina directă, depozitele trebuie să evite și contaminarea cu mirosuri străine. Dat fiind faptul că ciocolata este poroasă este extrem de susceptibilă la absorbția mirosurilor din mediul înconjurător. 

Acest lucru poate fi deosebit de problematic în depozite unde ciocolata este stocată în apropierea altor mărfuri cu mirosuri puternice, cum ar fi produsele chimice, anumite tipuri de alimente sau materiale de ambalare cu mirosuri specifice. Contaminarea ciocolatelor cu astfel de mirosuri poate duce la un produs final cu un gust și un miros alterat, inacceptabil pentru consumatori.

Pentru a combate aceste riscuri, depozitele trebuie să implementeze sisteme de ventilație adecvate și să asigure o separare clară între ciocolată și alte mărfuri care i-ar putea afecta calitatea. Acest lucru implică crearea de zone specifice în depozit destinate exclusiv stocării ciocolatei și asigurarea unei bune izolări față de alte produse.

Și perioada de timp în care ciocolata este depozitată este importantă Stocarea pe termen lung crește riscul de expunere la factori de mediu nefavorabili. Pentru a evita acest lucru este importantă gestionarea eficientă a inventarului și rotirea stocurilor pentru a minimiza timpul în care ciocolata este expusă în depozit.

Sursa foto: https://www.freepik.com/premium-photo/many-delicious-candies-boxes-top-view-production-line_38676907.htm#query=chocolate%20storage%20unit&position=42&from_view=search&track=ais&uuid=868d2544-9251-4961-9429-d0d4ca06a2f6 

 

>