Breaking news

3 sfaturi pentru fertilizarea solului

Fertilizarea solului reprezintă un aspect esențial pentru creșterea și dezvoltarea plantelor și a legumelor. Elementele nutritive sunt foarte importante deoarece ajută rădăcina plantelor să se fixeze în sol, depozitează substanțele de rezervă, crește rezistența la condițiile meteorologice grele și stimulează masă vegetativă.

Plantele și legumele au nevoie de principalele elemente nutritive, iar acestea sunt: azot, fosfor, calciu, potasiu, fier, zinc, mangan, sulf, bor, magneziu, cupru și aluminiu. Fără acestea plantele se dezvoltă parțial sau deloc.

Fiind un proces atât de important, astăzi îți vom spune toate lucrurile esențiale pe care trebuie să le cunoști despre fertilizarea solului.

De regulă, fertilizarea solului are loc primăvara și toamna.

Fertilizarea de primavera are loc la finalul lunii mai. Astfel, plantele și legumele își fac stocul de substanțe nutritive necesare pe timpul verii, atunci când ritmul de creștere este mai lent.

Înainte de aplicarea îngrășămintelor, solul trebuie greblat, iar resturile uscate sau putrezite trebuie îndepărtate. Pentru o pătrundere uniformă a îngrășămintelor este necesar să sapi pământul superficial.

Fertilizarea de toamnă[ se realizează după finalizarea lucrărilor de săpat și arat, însă niciodată mai devreme de sfarsitul lunii septembrie. Procesul de fertilizare toamna are rolul de a reface necesarul de elemente nutritive din sol și de a hrăni plantele și legumele până la fertilizarea din primăvara următoare.

Principalele tipuri de fertilizare

Solul se fertilizeaza în moduri diferite stabilite în funcție de etapa de creștere a plantelor și a legumelor. Principalele tipuri de fertilizare sunt:

Fertilizarea de baza – are loc primăvara și toamna atunci când se aplică îngrășăminte pe baza de potasiu și fosfor. Cele mai folosite sunt îngrășămintele lichide, cele sub formă de pulbere, granule și, în general, cele greu solubile în apă.

Fertilizarea locală – se aplica odată cu plantarea plantelor pentru a le asigura toate substanțele nutritive esențiale în procesul de vegetație. Îngrășămintele se administrează în cuiburi sau pe rândurile pe care urmează să fie semănate plantele sau legumele.

Fertilizarea fazială – se realizeaza cu preponderență în cazul legumelor. Acest tip de fertilizare este “de siguranta” , asigurându-te că solul dispune de toate resursele necesare perioadei vegetative.

Ingrasamintele folosite

Fertilizarea solului se realizează fie cu îngrășăminte organice, obținute în mod natural, fie cu îngrășăminte chimice.

Îngrășămintele organice se descompun lent în sol și contribuie la îmbunătățirea acestuia pe termen lung. Pentru a-l dispune cât mai ușor pe sol ai nevoie de remorcă împrăștiat gunoi de la magazialucostica.ro.

Îngrășămintele chimice au rezultate imediate, iar raportul de fosfor, potasiu și nitrogen este cunoscut pentru fiecare tip de îngrășământ. Este bine să știi că folosirea repetată a acestor îngrășăminte duce în timp la deteriorarea calității solului și la acumularea substanțelor toxice.

Sperăm că toate aceste informații îți vor fi de folos și că vei avea numai culturi bogate. Dacă nu știi ce să mai plantezi pe terenul tău, citește și informații despre cultura de afine.