Breaking news

3 Cele Mai Utilizate Tipuri de Sisteme Astrologice

În perioada curentă astrologia este încă destul de populară, chiar dacă această pseudoștiința este deseori încurcată cu altele asemănătoare, dar în același timp fundamental diferite. Multe culturi din trecut au acordat o importanță semnificativă studierii cosmosului, această curiozitate fiind explorată de un număr larg de oameni chiar și în perioada noastră.

Datorită acestor diverse culturi și civilizații istorice, și a implicației lor în studiul astrologiei, în momentul de față avem mai multe sisteme astrologice la dispoziția noastră. Aceste sisteme și tipuri de astrologie, chiar dacă asemănătoare au niște diferențe fundamentale. În acest articol v-om acoperi cele mai semnificative și utilizate tipuri de astrologie.

Ce este astrologia?

Înainte de a acoperii diversele tipuri de astrologie, trebuie să înțelegem cu ce se ocupă defapt astrologia, în linii mari. Cei mai mulți oameni asociază astrologia cu zodiacul și cele 12 constelații ale acestuia. Această formă de astrologie este întâlnită în horoscopurile din ziare sau de la televizor. Chiar dacă foarte populară, această formă este foarte simplistă, producând rezultate limitate.

Astrologia, în general, se referă la influență obiectelor cosmice asupra evoluției vieții oamenilor. De obicei aceste obiecte cosmice includ diverse stele importante sau planete. În astrologie, poziția cosmosului, soarelui, lunii, și a planetelor la nașterea oamenilor este considerată să influențeze foarte mult atât personalitatea cât și situațiile sociale și economice ale indivizilor.

Pentru a realiza o predicție mai amănunțită decât cea a horoscopului, astrologii iau în calcul un număr mai mare de elemente. Semnul fiecărei planete la dată nașterii și alte elemente specifice pot formă un profil foarte complex al personalității fiecărui individ, și al viitorului acestuia.

Nu există o formă universală de practicare a astrologiei, fiecare cultură antică practicând această activitate în modul ei. În linii mari, următoarele trei tipuri de sisteme astrologice sunt cel mai des utilizate și foarte populare chiar și în timpurile noastre.

Astrologia Occidentală

Acest tip de astrologie este cel mai des întâlnită în țările vestice și este bazată pe cartea Tetrabiblos (Tratat sistematic asupra astrologiei) scrisă de către Ptolemeu în secolul al 2-lea, d. Hr. Astrologia Occidentală își are rădăcinile în tradițiile elenistice și în cele babiloniene.

Acest tip de astrologie este în general reprezentată prin intermediul horoscopului, motiv pentru care horoscopul și semnele zodiace sunt atât de populare în țările vestice. În cultura mainstream, astrologia occidentală este redusă, în principal, la zodiac.

În viziunea astrologilor occidentali, individul, pământul, mediul înconjurător și cosmosul sunt văzute că un organism singular, toate părțile individuale ale acestuia fiind inter-conectate. Acești astrologi consideră că diversele cicluri din cosmos pot să reflecte unele cicluri de pe pământ, astfel putând prezice evoluția vieții oamenilor.

Astrologia Occidentală se folosește în general de detalii legate de nașterea unei persoane precum data, timpul și locația nașterii pentru a determina ascendentul cosmic al acelui individ. Astfel, astrologii au posibilitatea de a constata personalitatea individului în cauză și diverse detalii legate de viitorul acestuia.

Astrologia Chineză

Astrologia Chineză își are originile în China, această disciplină prosperând în perioada dintre al 2-lea secol Î.Hr și al 2-lea secol d. Hr. Chiar dacă acest tip de astrologie a început în Asia și încă este foarte populară în acea regiune, Astrologia Chineză a început să acapareze teren și în occident.

Acest tip de astrologie este bazată pe un număr larg de elemente și principii unice. Principiile de “yin” și “yang,” energie masculină și energie feminină, se află la baza acestui tip de astrologie, fiecărui semn zodiacal atribuindu-se un astfel tip de energie predominantă.

De altfel, acest tip de astrologie mai utilizează și cele cinci elemente, aer, pământ, foc, metal, apă, acestea fiind atribuite fiecărei zodii la rândul lor. Concepte de răi și pământ dar și un calendar bazat pe soare și lună sunt adesea folosite în practicile chineze. Aceste elemente sunt utilizate într-un mod unic în Astrologia Chineză.

În acest sistem astrologic, cele cinci planete clasice sunt asociate fiecare cu câte un element astfel: Venus-metal, Jupiter-lemn, Mercur-apă, Marte-foc, și Saturn-pământ.

Similar cu celelalte tipuri de astrologie, și acest sistem consideră că destinul fiecărei persoane este influențat de poziția astrelor în momentul nașterii acestora. Acest sistem astrologic este împărțit în 12 cicluri a câte un an cu semne zodiacale reprezentate prin animale, fiecare an fiind dominat de către un semn zodiacal.

Astrologia Hindusă

Astrologia Indiana, Hindusă sau denumită mai nou Vedică, este o formă foarte populară de astrologie în India și se află la baza tradițiilor hinduse. Persoanele care practică acest tip de astrologie în viețile personale consideră că au experimentat o îmbunătățire considerabilă. Guvernul Indian a denumit aceast tip de astrologie ca fiind o știință a corpurilor cerești, Astrologia Hindusă fiind predată chiar și în universități.

La originile sale, acest tip de astrologie era preocupată cu realizarea unui calendar pe baza căruia să se desfășoare anumite ritualuri religioase. Astrologia Hindusă se bazează pe sistemul sidereal care ia în calcul poziția stelelor, a soarelui și a planetelor pentru a calcula predicții.

În perioada actual, un număr mare de Hinduși consideră că astrele au un impact major asupra vieții oamenilor, aceștia bazându-și unele decizii pe conceptele acestui tip de astrologie. Nou născuții sunt tradițional denumiți pe baza acestui calendar astrologic. Programarea sărbătorilor cât și luarea de decizii majore sunt influențate de către calendarul astrologic Hindus. Căsătoria, deschiderea unei afaceri sau cumpărături majore sunt ghidate în funcție de conceptele astrologice Hinduse.

Concluzie

Astrologia, chiar dacă considerată în linii mari o pseudoștiința, această este încă foarte populară în timpurile noastre. În mare, fiecare tip de astrologie are la bază principii care consideră că astrele și poziționare acestora în momentul nașterii pot juca un rol semnificativ în viață individului. Acest concept a rezonat cu oamenii de mii de ani, asigurând longevitatea acestei discipline.

Astrologia se manifestă prin diferite forme, aceasta fiind ramificată de obicei în funcție de locație și perioada istorică. Chiar dacă fiecare sistem astrologic are unele diferențe majore, manifestându-se într-un mod unic, toate au la baza principii asemănătoare care încă trezesc interesul oamenilor.

Cele trei tipuri de astrologie menționate mai sus reprezintă cele mai populare mișcări astrologice care, chiar dacă au o vechime considerabilă, sunt utilizate și în zilele noastre.

>