Breaking news

29 de polițiști răniți în urma protestelor violente de la Belfast

Ciocnirile violente de sâmbătă din Belfast de la marșul naționalist din Irlanda de Nord, s-au soldat cu rănirea a 29 de ofițeri de poliție.

politisti belfastPolițiștii răniți au fost duși la spital în urma revoltei dintre naționaliști și loialii Coroanei Regale care a scos pe străzile din Belfast peste 1000 de protestatari.

Matt Baggott, Șeful Serviciului de Poliție din Irlanda de Nord a spus că a fost o operațiune de securitate extrem de dificilă întrucât un număr foarte mare de persoane au provocat dezordine și violențe.

Lupta dintre rezidenții catolici  din zona Short Strand și cei din marșul loialist Coroanei Regale a degenerat iar mai mulți protestatari au deturnat o mașină și i-au dat foc.

Loialiștii susțin că au fost atacați mai întâi de tinerii naționaliști din Short Strand care au aruncat cărămizi și sticle. Nationalistii s-au plâns de faptul că marșul loialist nu ar fi trebuit să treacă pe lângă casele lor din Short Strand.

Polițiștii au intervenit cu vehicule blindate, tunuri cu apă iar un elicopter a monitorizat situația de la înălțime.

Din cauza protestelor, sâmbătă serviciul public din Belfast a fost suspendat.

Violențele între naționaliști și cei loiali Coroanei britanice au pornit de la decizia din  3 decembrie, a consiliului municipal din Belfast, care a votat împotriva arborării permanente a drapelului britanic deasupra primăriei.