Breaking news

28 de săli de sport, 4 bazine de înot și 2 minicomplexuri de sport, vor fi construite în 2015

Guvernul României va face investiții importante în 2015, pentru dezvoltarea sportului de masă dar și pentru crearea de condiții sportivilor de performanță. Marți, Ministrul Liviu Dragnea și Ministrul Gabriela Szabo au prezentat programul cu principalele proiecte care vor fi realizate în acest an.

sala sportVești bune pentru sportul românesc. În 2015 vor fi inaugurate 28 de săli de sport, patru bazine de înot didactice, două minicomplexuri de sport, din care în mediul rural 17, în mediul urban 16.

”Primul obiectiv este sprijinirea sportului de masă, prin asigurarea accesului facil al populaţiei, în special al copiilor şi tinerilor, la unităţi sportive realizate şi dotate corespunzător şi care asigură condiţiile necesare practicării sportului la standarde ridicate. Al doilea obiectiv, sprijinirea sportului de performanţă în România, prin realizarea unei infrastructuri sportive la nivelul ţării, care să îndeplinească standardele naţionale şi internaţionale, astfel încât să permită omologarea acestei infrastructuri, pentru a putea găzdui şi organiza competiţii la nivel naţional, dar şi european, precum şi săli de antrenament pentru acest domeniu. În 2015, în domeniul sportului de masă, vom pune în funcţiune, vom finaliza 34 de obiective: 28 de săli de sport, patru bazine de înot didactice, două minicomplexuri de sport, din care în mediul rural 17, în mediul urban 16. Beneficiarii pentru aceste obiective care se vor finaliza în 2015 sunt peste 1,3 milioane de cetăţeni”, a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo s-a declarat bucuroasă de faptul că are sprijinul Ministrului Dezvoltării, Liviu Dragnea pentru a dezvolta infrastructura sportivă.

Când am plecat la drum, acum un an de zile, mi-am ales trei obiective extrem de importante: dezvoltarea sportului de masă, sportul de performanţă şi de înaltă performanţă şi infrastructura sportivă. Aşa cum am spus, nu putem cere mare performanţă dacă nu avem şi sport de masă. Ca să putem avea sport de masă, trebuie să punem la dispoziţie infrastructura sportivă. Aşa că, după cum aţi văzut, ne interesează foarte mult bazinele de înot, pentru că sunt foarte cerute de tinerii din România şi, în urma cercetării pe care noi, la Ministerul Tineretului şi Sportului, am realizat-o anul trecut, în 2014, reiese faptul că tinerii îşi doresc să înoate, tinerii îşi doresc să practice sport de atletism, de alergare, fotbal, handbal etc. Olimpiada din 2016 deja bate la uşă, dar noi, ca Minister al Tineretului şi Sportului, şi ca Guvern al României, ne gândim la Olimpiadele din 2020, 2024 şi, din această perspectivă, dacă aţi văzut pe prezentare, ne interesează şi infrastructura sportivă la nivel de la mare performanţă. În acest context, în România putem să aducem şi foarte multe competiţii internaţionale, pentru a face cunoştinţă publicului din România cu sportivii noştri care aleargă pe marile stadioane ale lumii”, a spus Gabi Szabo.

În domeniul sportului de masă se va finanța reabilitarea, extinderea, modernizarea sau construirea de săli de sport, locuri pentru spectatori (între 100 şi 180), pardoseală omologată pentru sporturi precum baschet, handbal, volei, dotări cu mobilier şi echipamente sportive specifice, foarte important – cabinete medicale în fiecare unitate sportivă, precum şi spaţii administrative, vestiare şi grupuri sanitare, precum şi instalaţii moderne de climatizare, ventilaţie şi iluminare.

Construirea de bazine didactice de înot cu următoarea configuraţie: capacitatea maximă 60 de copii. Dimensiunile bazinului sunt de 25 de metri pe 12,5, adâncime 1,2-1,8, cinci culoare de înot, de asemenea, cabinet medical şi spaţii administrative, vestiare şi instalaţii moderne de clorinare a apei.

Minicomplexuri sportive – construire şi reabilitare cu următoarea configuraţie: teren de fotbal de dimensiuni de 96/64 de metri, tribuna acoperită pentru spectatori cu număr de locuri 500-1.000, cabinet medical şi spaţii administrative, precum şi vestiare şi grupuri sanitare.

În mediul rural, 15 săli de sport, cu valoare de 3,4 milioane de lei, în mediul urban – 13, cu valoare de 3,3 milioane de lei, două minicomplexuri (unul în rural, unul în urban). Unul este construcţie nouă, de 6,2 milioane de lei, cealaltă este în reabilitare, de 3,9 milioane de lei. Şi patru bazine de înot, cu valoare de 6,4 milioane de lei pe fiecare.

În domeniul sportului de performanţă, obiectivul doi: în 2015, vor demara lucrările pentru 18 obiective – cinci complexuri sportive, şase săli polivalente, şase bazine de înot, din care două olimpice şi patru de polo, şi un patinoar artificial. Beneficiarii pentru aceste obiective mari sunt 2,6 milioane de cetăţeni.

Bazinul olimpic – sunt două proiecte, sunt două investiţii care vor demara în perioada imediat următoare, la Constanţa şi Brăila. Complexul olimpic de nataţie de la Otopeni, într-adevăr, este o investiţie complexă, cu totul specială.

De asemenea, un proiect-tip pentru sală multifuncţională de 5.000 de locuri. Primul proiect va începe la Constanţa.

Pentru că Clujul este în programul ”Cluj-Napoca, Capitală Europeană a Tineretului 2015”, în cartierul Gheorgheni din Cluj-Napoca se va realiza o bază sportivă şi care să susţină şi activităţile de tineret. Vor avea în componenţă şi un amfiteatru în aer liber, săli de spectacole, teren de tenis, de baschet, volei, pistă pentru alergare şi alte sporturi specifice.

Despre complexul de tenis: în prezent, sunt, la Federaţia de Tenis, 10 terenuri de zgură, trei terenuri greenset în aer liber şi un teren în sală, un greenset pe plăci de lemn. Prin proiect, se va amenaja o sală de competiţie cu tribune de minimum 3.000 de locuri, o sală de antrenament cu minimum trei terenuri amenajate. Se va face și o unitate de cazare pentru minimum 80 de persoane, vestiare, sală fitness, sală de conferinţe şi spaţii tehnice, precum şi administrative.

La stadionul de rugby, proiectul vizează construcţia unor gradene acoperite de 10.000 de locuri, refacerea suprafeţei de joc la standarde impuse de federaţia de specialitate, precum şi instalaţie de încălzire, spaţii de cazare pentru sportivi, cabinete medicale şi vestiare.

Complexul de atletism: refacerea tribunei, refacerea pistei de alergare şi a sectoarelor pentru sărituri şi aruncări, instalaţie de iluminat nocturn, tabelă electronică, inclusiv realizarea unei săli de atletism, cu o pistă circulară cu 6 culoare şi 2.200 de locuri pentru spectatori.

În ceea ce priveşte domeniul fotbalului, în contextul depunerii candidaturii din partea Federaţiei Române de Fotbal, la organizarea meciurilor din cadrul UEFA EURO 2020, este necesară realizarea, pe teritoriul României, a unor complexuri sportive care să corespundă cerinţelor de organizare – şi au fost promovate la solicitarea autorităţilor locale. Sunt primele autorităţi locale care au finalizat documentaţia la Craiova şi la Târgu Jiu.

În ceea ce priveşte sălile polivalente, la Constanţa, sala de 5.000 de locuri, la Sfântul Gheorghe – sală multifuncţională de 3.000 de locuri, la Târgu Jiu – reabilitare Sala Sporturilor, la Voluntari – finalizare sala de atletism. La sala de atletism de la Voluntari, lucrările au fost începute în 2011 şi au fost sistate, din lipsa finanţării. După finalizarea lucrărilor, aici vor putea fi găzduite activităţi sportive, precum atletism, în principal, dar şi lupte, badminton, volei, arte marţiale şi alte activităţi – fiind foarte aproape de Bucureşti, această sală va putea fi folosită şi de Federaţia de Atletism. De asemenea, reabilitarea şi modernizarea Sălii Sporturilor de la Alexandria, sala multifuncţională de la Slatina, Sala Sporturilor de la Târgu Jiu.

Bazine de înot: două bazine de polo, unul la Arad (în valoare de 21,2 milioane de lei, cu termen de finalizare 2016) şi unul la Focşani. Reabilitarea bazinului de polo de la Rapid se impune, în principal, datorită existenţei secţiei de polo, cu tradiţie în campionatul naţional, fiind şi o pepinieră pentru lotul naţional de polo. Un proiect tip pentru bazin de înot olimpic – este vorba de solicitarea venită din partea federaţiei, două solicitări din partea Federaţiei Române de Nataţie şi la iniţiativa Fundaţiei Olimpice Române, a fost realizat acest proiect tip, cu condiţii de practicare a acestui sport la nivelul standardelor mondiale, cu amplasarea acestora în două localităţi importante, reşedinţe de judeţ, în Brăila şi Constanţa. Aici sunt investiţii noi.

Complexul de nataţie de la Otopeni conceput pentru a asigura spaţii pentru desfăşurarea competiţiilor sportive, săli de conferinţă, transmisii sportive, zone de agrement, zone comerciale, având o capacitate de 3.000 de locuri. Complexul este prevăzut cu 3 bazine competiţionale (unul olimpic, unul semiolimpic şi unul pentru sărituri de la trambulină), la care se adaugă 3 bazine de antrenament şi agrement. Proiectul a fost demarat în 2009, fiind sistat ulterior, iar, în prezent, proiectul este în curs de actualizare, conform noilor normative tehnice.

Un patinoar artificial la Târgu Secuiesc – lucrările au fost începute aici în 2006, de către Municipiul Târgu Secuiesc, iar, ca urmare a solicitărilor venite din partea populaţiei şi ca urmare a întocmirii documentaţiei de către municipalitatea din Târgu Secuiesc, această investiţie a fost aprobată şi va fi demarată.

În 2015 sunt 52 de obiective, din care 34 vor fi finalizate, iar 18, cele mari, de sporturi de performanţă, vor fi începute în 2015, toate, cu o singură excepţie vor fi finalizate în 2016. La acestea se adaugă Complexul de la Cluj.