Breaking news

278 de trenuri de călători, paralizate în gări de greva angajaților CFR

278 de trenuri de călători au fost trase pe linie moartă timp de două ore, miercuri dimineață din cauza grevei angajaților CFR.

tren calatoriProtestul spontan al angajaților CFR a dat peste cap atât circulația trenurilor de călători cât și a celor de marfă.

Sute de trenuri de călători și de marfă au zăcut timp de două ore pe șinele din gări acestea fiind oprite, între orele 07.00 şi 09.00, în staţiile de cale ferată pe întreaga reţea feroviară.

Pasagerii care şi-au cumpărat bilete la trenurile afectate de protestul spontan şi nu mai doresc să efectueze călătoria, pot solicita restituirea contravalorii biletelor achiziţionate şi neutilizate, conform regulamentului de transport pe calea ferată şi reglementărilor în vigoare. CFR Călători mulțumește pasagerilor pentru înțelegere, cere scuze pentru disconfortul creat şi îi asigură pe toti călătorii că se iau măsurile necesare astfel încât, în momentul încetării mişcării de protest, circulaţia trenurilor să revină la normal în cel mai scurt timp”, se arată în comunicatul de presă al CFR Călători, remis exclusivNEWS.ro.

Administraţia CFR Călători reaminitește că pentru încheierea noului contract colectiv de muncă au fost derulate toate etapele prevăzute de lege.

Negocierile între Administraţie şi organizaţiile sindicale mandatate, care au început la data de 19.02.2014 şi s-au desfaşurat pe o perioadă de 60 de zile calendaristice conform prevederilor legale, au condus la negocierea a aproximativ 95% din prevederile noului contract colectiv de muncă.

Pentru finalizarea şi înregistrarea contractului colectiv de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Administraţia a prezentat organizaţiilor sindicale mandatate, o ofertă finală, care cuprinde îmbunătăţirea încadrării personalului pe clase de salarizare şi a grilei de salarizare, corelată cu rezolvarea punctelor rămase în divergenţă, astfel încât să se încadreze în limitele impuse de bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat de Guvern, respectiv de creşterea fondului de salarii cu 2,4%.

Oferta administraţiei CFR Calatori înseamnă transpunerea în câştigurile individuale ale salariaţilor a unei creşteri, în medie cu 4% şi fără concedieri colective de personal.

Începând de la ora 9.00 au fost repuse în circulaţie toate trenurile afectate de protestul angajaţilor de pe raza regionalelor Bucureşti, Craiova, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi şi Constanţa.

Acţiunea feroviarilor, prima din acest an, a afectat mii de călători, iar sute de trenuri aflate în mişcare între orele 7.00 şi 9.00 nu vor ajunge la timp la staţia finală, din cauza blocării circulaţiei pe calea ferată.

În cele două ore de protest, călătorii au fost nevoiţi să aştepte în gări reluarea circulaţiei feroviare sau să găsească alte mijloace de transport.