Breaking news

25 de persoane, trimise în judecată de DIICOT, pentru că furau bani din bancomatele băncilor

Procurorii DIICOT au dispus trimiterea în judecată a 25 de inculpaţi, 8 în stare de arest preventiv,   urmare a destructurării unui grup infracţional organizat transfrontalier, specializat în  săvârşirea de infracţiuni prin intermediul sistemelor şi reţelelor informatice.

fraude bancomateMembrii grupării au obţinut  beneficii financiare substanţiale din activitatea de confecţionare/deţinere de echipamente artizanale destinate falsificării instrumentelor de plată electronică.

Dispozitivele erau confecţionate pe teritoriul României, transportate prin intermediul unor firme de curierat pe teritoriile Germaniei şi Italiei şi comercializate către alte persoane, în vederea desfăşurării de activităţi de skimming.

Datele cardurilor astfel obtinute erau utilizate pentru inscripţionarea de carduri blank şi ulterior pentru efectuarea de retrageri frauduloase de numerar de la ATM-uri sau efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase la P.O.S.-uri, în state ale Uniunii Europene.

Inculpaţii au lansat atacuri de tip „phishing”, vizând clienţii şi utilizatorii legitimi ai serviciului de plată on-line Paypal, în vederea obţinerii frauduloase atât a datelor de autentificare/login (respectiv conturi de utilizatori şi parolele aferente) la nivelul platformei on-line cât şi a datelor confidenţiale privind cardurile bancare ataşate conturilor. O altă componentă a activităţii infracţionale a vizat a inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazii unor licitaţii fictive organizate pe site-uri de profil.

Ca modalitate concretă de operare, membrii grupării procedau la postarea pe site-urile de comerţ electronic a unor anunţuri de vânzare, având ca obiect în principal bijuterii şi ceasuri de mână de valori mari şi purtând însemnele unor mărci notorii, bunuri pe care în realitate nu le deţineau. Încasarea preţului se realiza prin conturi aferente platformei de plăţi on-line Paypal, fără ca bunurile să fie livrate părţilor vătămate. S-a reţinut că membrii grupării au fost sprijiniţi de către un inculpat, agent de poliţie în cadrul Poliţiei sector 6 Bucureşti, care a pus la dispoziţia grupării datele de stare civilă aparţinând unui număr de 55 de cetăţeni români, obţinute prin interogarea bazei de date informatice privind evidenţa persoanelor, în scopul utilizării acestor date în cadrul activităţii infracţionale, pentru falsificarea de cărţi de identitate şi deschiderea frauduloasă de conturi bancare/conturi de paypal”, se arată în comunicatul de presă al DIICOT.

Procurorii D.I.I.C.O.T. au cooperat în interesul soluţionării cauzei cu autorităţile judiciare din Germania, Italia, Ungaria, Bulgaria, Olanda şi Statele Unite ale Americii.

Dosarul celor 25 de inculpați a fost trimis, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti.