Breaking news

25 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobâl

loading...

Astăzi se împlinesc 25 de ani de la accidentul nuclear produs la centrala de la Cernobâl din Ucraina. Nivelul de radiații scurse atunci a fost echivalat cu cel produs de 200 de bombe atomice de la Hiroshima.

cernobalDupă un sfert de veac de la tragicul accident, probelmele radioactive continuă. Deasupra celui de-al 4-lea reactor avariat s-a construit atunci în pripă un sarcofag, aflat astăzi într-o stare alarmantă de degradare, semnalează experţii ruşi.

Termenul de garanţie al sarcofagului este de 30 de ani, ceea ce înseamnă că aproximativ peste cinci ani învelişul protector nu va mai putea opri procesul de eliberare a emisiilor radioactive în atmosferă. Autoritățile ucraineene au în plan construirea unui sarcofag gigantic în formă de arc, de 105 metri înălţime, 150 de metri lungime şi o lăţime de 260 de metri. Însă totul a rămas la stadiul de proiect din lipsa banilor.

Explozia produsă pe 26 aprilie 1986, a contaminat teritoriul de pe o rază de 30 de km în jurul centralei și a dus la evacuarea a peste 200.000 de persoane. Suprafaţa totală contaminată radioactiv în Ucraina s-a ridicat la 50 de mii de kilometri pătraţi.

Marţi, ceremoniile ocazionate de împlinirea a 25 de ani de la dezastrul de la Cernobâl, considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare, sunt preconizate să se desfăşoare chiar pe teritoriul centralei avariate.

Centrala nucleară de la Cernobâl a fost închisă definitiv abia la 5 decembrie 2000.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>