Breaking news

2.000 de medici au părăsit țara

Exodul medicilor români continuă și în 2011. Aproape 2.000 de medici au plecat din țară        .

Și în 2011, medicii români aleg să părăsească sistemul medical din țara noastră în favoarea spitalelor din Europa, pentru un slariu mult mai bun. Acest lucru face ca multe specialităţi din spitalele românești să rămână neacoperite.

„Numai în primele nouă luni au plecat 1.900 de medici din România. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iaşi a spus că peste 2.000 de doctori români sunt înscrişi în această organizaţie şi practică medicina. Totodată, în Franţa lucrează ca doctori peste 6.000 de medici români”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Asărăstoaie.

Președintele CMR precizat că exodul medicilor face ca în prezent, în România să existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 dacă sunt adunaţi şi stomatologii, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori.

„Din păcate sistemul de sănătate este subfinanţat cronic, este o incoerenţă, inegalitate şi neechitate în sistemul sanitar, România alocând în continuare cea mai mică sumă din PIB pentru sănătate, sub 3%, în timp ce în UE este alocat între 5-6% din PIB. În acest context şi salariul personalului medico-sanitar este printre cele mai mici din Europa, el fiind mai mic chiar decât cel al unui secretar comunal. În plus după aderarea la UE medicii au primit o singură recomandare: să plece din ţară, a precizat Astărăstoae.

Și ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau a spus că plecarea medicilor este o problemă reală a sistemului medical românesc.

Plecarea medicilor este o problemă reală un fenomen îngrijorător şi soluţiile trebuie căutate împreună cu Colegiul Medicilor din România şi cu alte structuri„, a precizat ministrul.