Breaking news

18 persoane reținute în dosarul traficului cu mașini de lux

În urma audierilor de miercuri, Parchetul Capitalei a reţinut 18 persoane în dosarul privind înregistrările frauduloase de autovehicule. Printre cele 18 persoane se alfă și trei angajaţi ai Registrului Român Auto (RAR), un jandarm de la Direcţia judiciară, un angajat al Serviciului înmatriculări şi un poliţist al Secţiei 26 Bucureşti.

arestat.politiePe numele celor 18 persoane au fost emise mandate de reținere pentru 24 de ore, aceștia urmînd a fi aduși în fața judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Suspecţii sunt vinovaţi pentru săvârşirea a 26 de infracţiuni de înşelăciune, 18 infracţiuni de fals, 8 infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, 7 infracţiuni de tăinuire şi favorizarea infractorului. Cât şi pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de divulgare a unor informaţii care nu sunt destinate publicităţii, cît şi o infracţiune de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu permisul de conducere anulat.

Fostul portar dinamovist Cristian Munteanu este cercetat, în stare de libertate, pentru tăinuire, fiind suspectat că a cumpărat o maşină înmatriculată fraudulos de membrii grupării, deşi ar fi cunoscut faptul că avea acte false.

Drept urmare  se efectuează cercetări cu privire la introducerea în mod fraudulos pe teritoriul României a 15 autoturisme (marca Audi, Mazda, BMW, Chrysler, Citroen, Opel, Volkswagen, Skoda, Mercedes Benz, Alfa Romeo, Nissan, Mitsubishi şi Dacia) sustrase sau închiriate din străinătate, fără intenţia de a fi restituite, de către o grupare infracţională compusă din învinuiţii din cauză.

Autoturismele erau închiriate din străinătate de la societăţi de profil şi introduse în ţară anterior expirării perioadei de închiriere iar pe teritoriul României acestora le erau falsificate documentele de provenienţă, în vederea înmatriculării ulterioare. După falsificarea documentelor de provenienţă, cu complicitatea unor funcţionari din cadrul RAR şi SRPCIV, autoturismele erau înscrise în circulaţie, după care erau valorificate prin intermediari.

Un alt mod de operare a învinuiţilor consta în identificarea de autoturisme înmatriculate legal pe teritoriul României, similare ca model, marcă şi an de fabricaţie celor de provenienţă ilicită, în vederea falsificării ulterioare a documentelor de identificare ale autoturismelor aduse în ţară în mod nelegal.

În acest sens, învinuiţii beneficiau de sprijinul unor poliţişti sau alţi funcţionari care le efectuau verificări în evidenţele oficiale şi le comunicau datele privind situaţia juridică a unor autoturisme. Cu datele astfel obţinute, învinuiţii „fabricau” documente pentru autoturismele sustrase, singura posibilitate de descoperire a falsului fiind verificarea seriei de şasiu a autoturismului, verificare care se face doar în cazul înstrăinării autoturismului sau în ipoteza expirării inspecţiei tehnice periodice.

Scopul final al învinuiţilor era ca, în final, autoturismele să fie vândute unor cumpărători de bună credinţă în vederea realizării în acest mod a unor foloase materiale injuste.

Prejudiciul cauzat de învinuiţi prin activitatea infracţională desfăşurată în cauză (15 autoturisme ) depăşeşte până la acest moment suma de 200.000 de euro.

În urma percheziţiilor de miercuri dimineaţă, anchetatorii au ridicat sume mari de bani de la locuinţele suspecţilor, de ordinul a sute de milioane de lei. În locuinţa unui membru al grupării, anchetatorii au găsit sume mari de bani ascunse în congelator.Pe lângă sumele de bani confiscate, anchetatorii au ridicat și mașinile găsite.