Breaking news

17.000 de persoane, evacuate din arhipeleagul Fiji

loading...

Peste 17.000 de persoane au fost evacuate, iar autorităţile au decretat stare de catastrofă naturală, după ce puternicul ciclon Thomas a lovit Insulele Fiji şi a distrus numeroase locuinţe.

storm in fijiDirectorul Biroului naţional pentru catastrofe, Pajiliai Dobui, a evocat “numeroase decese” neconfirmate.

“Cred că unele persoane şi-au pierdut viaţa, dar nu s-au înregistrat decât câteva (decese)”, a afirmat el. Poliţia nu a putut confirma numărul victimelor deoarece comunicaţiile cu insulele afectate nu au fost restabilite, a adăugat el.

Potrivit serviciilor meteorologice din Fiji, ciclonul Tomas a fost însoţit de rafale cu o viteză medie de 175 de kilometri pe oră. Pe mare, acesta a provocat valuri de 7,2 metri înălţime, iar echipajele navelor au fost sfătuite să evite zona.

Principalele două insule din arhipeleagul Fiji, Viti Levu şi Vanua Levu, au fost cele mai afectate de ciclon, care s-a deplasat ulterior spre est, unde două sate au fost inundate pe insula Lakeba.

În arhipelagul insulelor Fiji, din sudul Pacificului, locuiesc aproape un milion de persoane. Şcolile şi sediile administraţiilor vor rămâne închise marţi, iar în mare parte a teritoriului au intrat în vigoare restricţii de circulaţie.

Anterior, Tomas a cauzat pagube materiale şi a afectat vegetaţia în Futuna, din arhipelagul francez Wallis şi Futuna, situat la nord-est de Fiji.

loading...