Breaking news

160 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Nicolae Bălcescu

Ministerul Afacerilor Externe marchează astăzi, 29 noiembrie 2012, 160 de ani de la trecerea în nefiinţă a  lui Nicolae Bălcescu, o figură marcantă în istoria României.

 Anul 2012 are o semnificaţie deosebită în istoria Ministerului Afacerilor Externe, fiind momentul aniversării a 150 de ani de la punerea bazelor diplomaţiei române moderne.

„Anul 2012 reprezintă pentru diplomaţia românească un moment important, de reflecţie asupra celor mai semnificative evenimente şi un prilej  de comemorare a celor mai mari personalităţi care au contribuit, prin munca şi devotamentul lor, la consolidarea unei diplomaţii moderne, aflate în slujba idealurilor naţionale”,  a declarat ministrul Titus Corlăţean.

La împlinirea a 150 de ani de existenţă, Ministerul Afacerilor Externe îşi comemorează cu recunoştinţă marile personalităţi istorice ale României, considerând că numai prin promovarea valorilor autentice România îşi poate consolida imaginea şi poziţia pe plan internaţional.

Nicolae Bălcescu a rămas în memoria colectivă drept un premergător al diplomaţiei moderne, reprezentant al unei generaţii care şi-a pus amprenta în mod decisiv asupra construcţiei statului românesc. Istoric, ideolog, revoluţionar, luptător pentru idealurile democratice şi patriotice, Nicolae Bălcescu a fost ministrul de externe al Ţării Româneşti, timp de câteva zile, după revoluţia din 11 iunie 1848.

Contribuţia lui Nicolae Bălcescu la lupta românilor pentru independenţă are o importanţă istorică incontestabilă, pregătind momentul Marii Uniri din 1918. Modul său de acţiune şi de gândire poate constitui un model de gândire şi comportament pentru diplomaţia română de astăzi.

>