Breaking news

155 de ani de la Unirea Principatelor Române

Azi se împlinesc 155 de ani de când Alexandru Ioan Cuza a reușit să unească Moldova cu Țara Românească, înfăptuind Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire.

alexandru ioan cuza - mica unireRomânia e în zi de sărbătoare azi. Se celebrează 155 de ani de la Mica Unire, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Moldovei şi al Ţării Româneşti. Era primul pas spre Unirea României Mari, înfăptuită pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia.

Unirea Moldovei şi a Ţării Româneşti a început în 1848, prin uniunea vamală în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

În Moldova, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate, la 5 ianuarie 1859, reprezentantul „Partidei Naționale”, urmând ca ulterior într-o ședință secretă a Adunării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate.

Faptul împlinit la 24 ianuarie 1859 era considerat de Poarta Otomană și de Austria drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul Convenţiei din 1858 nu se stipula ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.

După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866, Principatele Unite încep să se numească oficial România pentru ca la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România creându-se actualul stat.

Alexandru Ioan Cuza a reușit crearea primului Parlament unic al României și al primului guvern unitar. Tot în timpul domniei sale s-a reușit adoptarea primei Constituții românești, reforma electorală, secularizarea averilor mănăstirești, reforma agrară, a învățământului.

Cuza a fost obligat să abdice în anul 1866 de către o largă coaliție a partidelor vremii, denumită și Monstruoasa Coaliție, din cauza orientărilor politice diferite ale membrilor săi, care au reacționat astfel față de manifestările autoritare ale domnitorului.

Alexandru Ioan Cuza a murit în exil, la Heidelberg, Germania la 15 mai 1873.

În cei șapte ani de domnie Alexandru Ioan Cuza a pus bazele dezvoltării moderne a României.

>