Breaking news

15 iulie 2011 este termenul limită pentru asigurarea locuinţelor

Executivul a prelungit termenul limită până la care proprietarii de imobile pot încheia o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţelor.

casaProrpietarii de locuinţe mai au timp până pe 15 iulie pentru a-şi achiziţiona o poliţă obigatorie. Termenul iniţial stabilit de Guvern era 15 ianuarie 2011. Conform legislaţiei în vigoare, proprietarii de imobile sunt obligaţi să încheie o poliţă de asigurare.

Costul unei prime de asigurare este diferenţiată în funcţie de tipul de locuinţă şi variază între 10 şi 20 de euro. Poliţa are o valabilitate de un an, iar suma asigurată, pe care proprietarul o poate primi în cazul producerii unor daune, este de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Despăgubirile sunt plătite în termen de 10-15 zile de la transmiterea dosarului de daună. Pentru asigurarea unei valori mai mari, asigurătorii recomandă încheierea unei poliţe facultative. Aceasta asigură, pe lângă riscul producerilor unor dezastre naturale şi alte riscuri cum sunt exploziile, incendiul, furtul dar şi inundaţii produse de spargerea unei conducte. Nu vor fi însă obligaţi să încheie până la 15 iulie, o asigurare cei care au o poliţă facultativă cu acoperire şi după jumătatea lunii iulie.

După expirarea perioadei de valabilitate a asigurărilor facultative, dacă aceasta are loc după 15 iulie, devine imediat obligatorie noul tip de asigurare.

Polita de asigurare obligatorie a locuintei acopera riscul de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. Poliţele pentru persoanele asistate social vor fi acoperite de autorităţi.

Dacă până la 15 iulie, propietarii de imobile nu au încheiat o poliţă de asigurare, aceştia vor fi sancţionaţi de primării cu amenzi între 100 şi 500 lei.