Breaking news

15 cetăţeni români au fost repatriați din Sudanul de Sud

Un grup de 15 cetăţeni români, aflaţi de mai multe zile în situaţie critică pe teritoriul Sudanului de Sud, au fost repatriați de Ministerul Afacerilor Externe prin Kenya şi Turcia.

romani repatriati din sudanCei 15 cetăţeni români făceau parte dintr-o echipă de peste 100 de persoane, în majoritate cetăţeni moldoveni, angajaţi ai unei firme din Republica Moldova, care desfăşoară activităţi lucrative în domeniul construcţiilor în Sudanul de Sud.

Ministerul Afacerilor Externe a fost sesizat asupra acestui caz în data de 18 decembrie 2013 de către Direcţia Generală Consulară din Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene  al R. Moldova, care a cerut sprijinul autorităţilor române.Din momentul sesizării în legătură cu situaţia cetăţenilor români din Sudan de Sud, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Consular a întreprins o serie de demersuri susţinute pentru a veni în sprijinul acestora şi a înlesni întoarcerea acestora în siguranţă în ţară”, se precizează în comunicatul de presă al MAE, remis exclusivNEWS.ro.

Ambasada României la Khartoum a întreprins următoarele demersuri:

  • A transmis comunicări oficiale Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Sudan şi la Ambasada Sudanului de Sud la Khartoum.
  • Reprezentantul ambasadei s-a prezentat în audienţă la Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Sudan şi a solicitat sprijinul autorităţilor sudaneze pentru repatrierea grupului de cetăţeni români şi moldoveni.
  • Reprezentantul ambasadei României la Khartoum a avut o întrevedere cu ambasadorul Sudanului de Sud căruia i-a cerut sprijinul autorităţilor sud-sudaneze pentru evacuarea grupului de cetăţeni români şi ai R. Moldova.
  • S-a coordonat permanent cu conducerea companiei din R. Moldova pentru evacuarea întregului grup din Sudanul de Sud prin Kenya.

Ambasada României la Nairobi a întreprins mai multe demersuri precum:

  • A făcut demersuri pe lângă autorităţile kenyene pentru a permite intrarea grupului de cetăţeni români şi ai R. Moldova din Sudanul de Sud în Kenya şi respectiv pentru tranzitarea acestei ţări în vederea repatrierii grupului la Bucureşti sau Chişinău.
  • S-a coordonat permanent cu conducerea companiei din R. Moldova pentru evacuarea întregului grup din Sudanul de Sud prin Kenya.
  • A oferit asistenţă consulară necesară repatrierii grupului de muncitori români.

Cetăţenii români care sunt nevoiţi să se deplaseze în Sudanul de Sud  sau se află deja pe teritoriul acestei ţări, sunt sfătuiţi să se adreseze celei mai apropiate misiuni a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel coordonatele pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

>