Breaking news

140 de cetățeni români, repatriați de MAE din staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada

140 de cetăţeni români care se aflau în staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada din Egipt, au fost repatriați de autoritățile române din cauza conflictului armat din zonă.

ministerul afacerilor externe140 de cetăţeni români, care se aflau în staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada, în scop turistic, au fost repatriaţi în România în cursul zilei de 7 noiembrie 2015, cu un zbor al unei companii de transport aerian.

Pe fondul situaţiei actuale din zonă, precum şi al măsurilor de securitate impuse de autoritățile egiptene la nivelul celor două aeroporturi, respectiv Sharm El Sheikh şi Hurghada, ulterior tragediei aviatice din 31 octombrie 2015, din Centrala MAE a fost trimisă, din dispoziţia ministrului afacerilor externe, o echipă consulară mobilă în vederea efectuării demersurilor de asistenţă consulară la faţa locului.

Aceasta a acordat asistenţă şi protecţie consulară în procesul de repatriere a turiștilor români, asistându-i pe toată durata călătoriei, inclusiv în ceea ce priveşte îndeplinirea procedurilor şi formalităţilor specifice îmbarcării în aeronavă. Totodată, a monitorizat permanent situaţia, asigurându-se că deplasarea acestora s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă.

Echipa consulară mobilă face parte din Celula de criză a MAE, activată de către ministrul afacerilor externe pentru această situaţie.

Operațiunea de transport al cetăţenilor români a fost organizată de Ministerul Transporturilor cu sprijinul MAE şi al altor instituții cu competenţe în materie.

Aeronava a aterizat în deplină siguranţă pe aeroportul Bucureşti Otopeni în cursul acestei seri.

UPDATE 9 NOIEMBRIE 2015

Alţi 15 cetăţeni români, care se aflau în staţiunea egipteană Sharm El Sheikh în scop turistic, au fost repatriaţi astăzi pe cale aeriană în România, via Amman (Iordania), respectiv Istanbul (Turcia), cu sprijinul unei companii de transport aerian.

Aeronava a aterizat pe aeroportul Bucureşti Otopeni în cursul acestei dimineţi.

Celula de criză activată de ministrul afacerilor externe, prin intermediul Ambasadei României la Cairo, a continuat acordarea de asistenţă şi protecţie consulară în procesul de repatriere a turiştilor români, asistându-i în cadrul procedurilor şi formalităţilor specifice.

Totodată, misiunea diplomatică română a menţinut legătura permanentă cu grupul cetăţenilor români şi a monitorizat întreaga deplasare a acestora pe traseul Egipt-Amman-Istanbul-Bucureşti, asigurându-se că aceasta se desfăşoară în condiţii de siguranţă.

Repatrierile de astăzi au fost posibile datorită eforturilor conjugate ale Celulei de Criză activate şi coordonate de către ministrul afacerilor externe, ale misiunii diplomatice române de la Cairo şi ale altor instituţii cu competenţe în materie.

>