Breaking news

14 zimbri au fost aduși în România prin proiectul LIFE with Bison

Rewilding România, în parteneriat cu WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), a supravegheat cu succes translocarea a 14 zimbri în Carpații Meridionali, marcând primele transporturi din programul „LIFE with Bison”, cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul LIFE, precum și 10 ani de la sosirea primilor zimbri în Munții Țarcu.

Cei 14 zimbri au fost translocați în România prin două transporturi (unul din Germania, cu 10 zimbri venind de la centrele Kiel, Sababurg, Wielburg și Donaumoos, și unul din Suedia, cu 4 zimbri de la centrul Avesta). Cele două operațiuni au fost asigurate de Hunland, companie specializată în transport de animale, și au inclus opriri regulate pentru a asigura bunăstarea animalelor.

Zimbrii nou translocați se află în prezent într-o zonă special amenajată, unde urmează să fie monitorizați de către rangeri și medicul veterinar, pentru a li se asigura o tranziție lină la noul mediu. După 21 de zile, animalele se vor alătura populației existente de zimbri liberi din Munții Țarcu și vor contribui la sporirea diversității genetice.

Reintroducând specii cheie, precum zimbrii, permitem naturii să-și urmeze cursul. Zimbrii sunt esențiali nu doar pentru ecosistem, ci și pentru dezvoltarea socio-economică a regiunii. Rewilding România își propune să restaureze procesele naturale, dar și să crească potențialul de turism și să îmbunătățească nivelul de trai al comunităților locale. Ne bucurăm să fi parcurs deja o treime din călătoria noastră de 5 ani în acest program”, a declarat Marina Drugă, Team Leader Rewilding Romania și Manager Tehnic al Proiectului „LIFE with Bison”.

Lansat la sfârșitul lunii martie, proiectul își propune să crească populația de zimbri din Munții Țarcu, în următorii cinci ani, vizând să o crească la peste 250 de exemplare până în 2029.

Proiectul este un efort de colaborare care implică Rewilding România, WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură), Rewilding Europe, WeWilder, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică și Resurse Montane (ICDCRM) și primăriile comunelor Armeniș, Teregova și Cornereva din Caraș-Severin. „LIFE with Bison” face parte dintr-o inițiativă mai amplă de a asigura diversitatea genetică și sustenabilitatea populației de zimbri din România.

Acesta își propune să implementeze noi măsuri de coexistență și să dezvolte un Plan Național de Acțiune pentru conservarea zimbrilor. Proiectul implică și alte inițiative de reintroducere a zimbrilor în România, gestionate de Fundația Conservation Carpathia și Romsilva, precum și diverse instituții ale statului.

Cu aproximativ 300 de zimbri aflați în libertate în prezent în România, dispersați în Munții Țarcu, Parcul Vânători-Neamț și Munții Făgăraș, acest proiect reprezintă un pas semnificativ către o abordare unificată și durabilă a managementului speciei. Cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul LIFE, proiectul „LIFE with Bison” subliniază importanța eforturilor colaborative de conservare pentru viitorul zimbrului din România.