Breaking news

13.000 de beneficiari vor semna, anul acesta, contracte de finanțare prin programul Casa Verde

loading...

Attila KORODI, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, a anunțat marți, într-o conferință de presă că aproximativ 13.000 de beneficiari vor semna contractele în cadrul programului Casa Verde, derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu.

casa verde - finantareLansat în urmă cu șase ani chiar de actualul Ministru Korodi, programul Casa Verde este blocat în anumite faze de implementare, lucru recunoscut chiar de ministru.

Încă de la preluarea acestui mandat am anunțat că una dintre prioritățile mele o reprezintă deblocarea și finalizarea anumitor programe derulate de Ministerul Mediului care, din varii motive se află, în prezent, blocate în anumite faze. Într-o astfel de situație se găsește și programul Casa Verde, despre care vom vorbi astăzi. După cum probabil unii dintre dumneavoastră vă aduceți aminte, chiar eu am lansat acest program, la sfârșitul anului 2008, în primul meu mandat de ministru al Mediului. Este vorba de un program la care țin foarte mult și care s-a bucurat, la vremea respectivă, de o importantă susținere din partea autorităților, a societății civile și a opiniei publice. Așadar, în sesiunea de depunere a dosarelor deschisă în perioada 01 iunie – 15 iulie 2011, au fost depuse un număr total de 23.938 de dosare. Dintre acestea au fost analizate 14.162 de dosare, iar 9.776 sunt încă în curs de analiză. Am decis să fie analizate urgent și aceste dosare. Chiar în acest moment, analiza şi evaluarea dosarelor depuse se derulează în ordinea sosirii lor la Administraţia Fondului pentru Mediu, de la agenţiile locale pentru protecţia mediului. Listele cu proiectele aprobate şi cu cele respinse vor fi afişate pe site-ul AFM, conform Ghidului de finanţare. Pot să vă spun că, din dosarele analizate, 11.509 au fost acceptate si 2.653 au fost respinse”, a declarat ministrul Korodi.

Astfel, pentru 5.674 de beneficiari, contractele au fost semnate în 2011 și 2012, iar în acest moment sunt în curs de plată. Dintre acestea, până în prezent au fost decontate un număr de 5.347 cereri în valoare totală de 32,2 milioane lei.

Pentru restul de 5.835 de beneficiari, contractele se vor semna începând de săptămâna aceasta. Toți solicitanţii vor fi contactaţi de către autoritățile din teritoriu, în vederea contractării.

Asta înseamnă că, din programul Casa Verde aflat în derulare, anul acesta se vor contracta finanțări pentru 13.000 de cetățeni.

Așa cum prevede regulamentul, contractul de finanţare nerambursabilă intră în vigoare la data semnării acestuia de către părţile contractante şi este valabil până la finalizarea proiectului, dar nu mai târziu de 12 luni de la data semnării.

La momentul lansării programului, în 2008, vorbeam despre o economie de până la 30% la încălzire și până la 60% la apa caldă pentru beneficiarii programului. Astăzi, având în vedere că tehnologiile disponibile sunt mult mai performante, aceste reduceri de costuri vor fi, cu siguranță, mai mari. Referitor la viitorul programului Casa Verde, dorința mea clară este ca acest program să continue. După ce vom finaliza toate dosarele aflate în analiză, vom decide când anume vom putea lansa un nou apel de proiecte. Nu pot să vă spun încă cu certitudine dacă vom avea un nou call anul acesta, sau dacă vorbim de anul viitor. Acest lucru depinde de programarea finanțărilor aflate în curs, dar și de rata încasărilor la Fondul de Mediu”, a mai spus minsitrul.

Korodi a precizat fastul că Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, prin Fondul de Mediu, dispune de resursele pentru a finanța investiții în beneficiul mediului și al cetățenilor: În acest context putem vorbi și despre alte tipuri de proiecte, cum sunt cele pentru construirea infrastructurii de mediu: reţele de apă curentă și canalizare, staţii de epurare.  În momentul de față, avem în derulare 177 de proiecte de apă și canalizare pe întreg teritoriul României, aflate în diferite stadii de implementare. Valoarea totală a acestor proiecte este de aproximativ un miliard de lei, din care 305 milioane  reprezintă valoarea bugetului pe 2014 pentru proiectele de apă și canalizare aflate în derulare. În plus, avem capacitatea ca anul acesta, prin contractarea unui credit de angajament de 300 milioane de lei, să mai finanțăm încă aproximativ 70 de noi astfel de investiții. Așa cum spuneam, obiectivul nostru este să finalizăm toate proiectele aflate în curs de implementare. Tocmai de aceea fac un apel către beneficiari, către autoritățile locale, să respecte procedurile și să înainteze cât mai rapid către noi cererile de tragere.  Mă voi asigura personal că ele sunt soluționate foarte rapid, iar întârzierile nu vor fi tolerate.

Ținta României, agreată cu Comisia Europeană, în ceea ce privește procentul de conectare la apă și canal a gospodăriilor româneşti, trebuie sa se apropie de sută la sută.

loading...