Breaking news

11 europarlamentari străini protestează împotriva abuzurilor comise de jandarmi la Pungești

Unsprezece europarlamentari din Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania, Belgia şi Luxemburg protestează în mod oficial în Parlamentul European împotriva abuzurilor comise de autoritățile române asupra manifestanților de la Pungești.

europarlamentari proteste pungestiRevolta de la Pungești împotriva gazelor de știst a ajuns până la Bruxelles. Localnicii de la Pungești primesc un sprijin nesperat din partea a 11 europarlamentari străini.

Europarlamentarii i-au trimis o scrisoare lui Martin Schultz, preşedintele Parlamentului European, prin care condamnă abuzurile autorităţilor române împotriva comunităţii din Pungeşti.

Iată scrisoarea celor 11 europarlamentari trimisă președintelui Parlamentului European:

”Stimate Preşedinte Schulz,

Vă scriem cu privire la încălcarea principiilor de bază şi a reglementărilor Uniunii Europene care au debutat în România odată cu evenimentele care au avut loc pe 2 decembrie 2013, în Pungesti, și care escaladează continuu de la acea dată. Dreptul la proprietate privată a fost profanat atunci când un grup de aproximativ 100 de localnici care protestau pașnic într-o tabără de rezistenţă, pe o proprietate privată, aproape de parcela pe care Chevron doreşte să foreze, au fost scoși cu forța de către forţele de ordine. Organele de ordine publică au călcat pe o proprietate privată pe care cetățenii au avut permisiunea de a protesta din partea proprietarului și care nu aparţinea ariei de explorari Chevron. Dreptul la integritate fizică și statul de drept au fost încălcate atunci când organele de ordine publică au fost folosite pentru a exercita un volum disproporționat de forță asupra cetățenilor și au abuzat fizic cetățeni europeni cu scopul de a-i elimina din tabără de rezistenţă. Contrar principiului liberei circulații care stă la baza Uniunii Europene, o localitate întreagă a fost reţinută la cererea reprezentanților Guvernului României. A fost creată cu această ocazie o zonă delimitată în mod arbitrar ce acoperă un spaţiu extins de teren. Presei i-a fost interzis accesul, dar și sătenilor, în ciuda faptului că unor contractori comerciali privați le-a fost acordat permisul de liberă trecere. Mai mult, presei i-a fost permis, în cele din urmă, accesul supervizat de către autorităţi pentru o perioadă restrânsă de timp, împiedicându-se astfel capacitatea acesteia de a relata de la faţa locului şi de a colecta date de la cetăţenii implicaţi, încălcându-se în acest mod libertatea de exprimare și dreptul de a fi informat. Acest lucru reprezintă încălcări clare ale drepturilor acordate cetățenilor UE prin Carta Europeană și dovedeşte domnia unui stat de drept discutabil. De la evenimentele de pe 2 decembrie libera circulație în zonă a fost restricționată prin declararea teritoriului ca „zonă specială de securitate”. De la acel moment a crescut atât prezența poliției , cât şi brutalităţile comise de aceasta, controalele arbitrare efectuate asupra cetăţenilor care tranzitau zona sau violența îndreptată împotriva sătenilor. Peste 40.000 de persoane au semnat o petiție cerând oprirea imediată a acestor abuzuri și mulţi încă o semnează zilnic cu acest scop. De aceea, vă solicităm condamnarea publică a acțiunilor Guvernului român, cel care susţine şi solicită acțiuni brutale și autoritare asupra propriilor cetățeni pentru a facilita lansarea unei investigații complete de către Comisia Europeană precum și pentru a acționa întru prevenirea abuzurilor viitoare asupra statului de drept în România.

Cu stimă,

Europarlametarii Sandrine Bélier, José Bové, Reinhard Bütikofer, Rebecca Harms, Yannick Jadot, Jean Lambert, Michèle Rivasi, Raül Romeva i Rueda, Bart Staes, Keith Taylor, Claude Turmes