Breaking news

10 milioane de euro pentru construirea de piste pentru biciclete în București

loading...

Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a anunțat marți că finanțează cu 10 milioane de euro implementarea sistemului de transport cu bicicleta în București.

pista bicicleteMinistrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Attila KORODI, împreună cu Primarul General, Sorin Oprescu, au susținut marți, la sediul Primăriei Capitalei, o conferință de presă ce a avut ca temă Proiectul privind implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București.

„România și-a asumat să seteze un exemplu în domeniul reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și să devină una dintre țările care demonstrează progrese evidente în combaterea emisiilor. Transporturile sunt o miză cheie în efortul de reducere a emisiilor, chiar dacă reprezintă doar a opta parte din bugetul de emisii al României. Spun asta pentru că, între anii 1989 și 2011 emisiile de GES din sectorul transporturilor au cunoscut în țara noastră o creștere fără precedent față de orice alt sector”, a declarat ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Proiectul, finanțat de M.M.S.C din sumele obţinute în urma scoaterii la licitaţie a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, se dorește o soluţie privind decongestionarea traficului auto din București şi, implicit, ameliorarea calităţii aerului din Capitală.

Obiectivul general al acestui proiect este acela de a realiza o reţea mai extinsă a pistelor de biciclete din Municipiul Bucureşti, care să asigure condiţii de circulaţie fluente şi sigure pentru participanţii la trafic care folosesc acest mijloc de transport. Prin realizarea acestei reţele de piste de biciclete se urmărește creşterea numărului participanţilor la trafic care vor folosi acest mijloc de deplasare în detrimentul transportului auto.

Ca ministru al Mediului, sunt obligat să fac referire, în primul rând, la beneficiile de mediu ale proiectului, fapt pentru care a și primit finanțarea. Este evident însă că avantajele sunt multiple: eliberarea marilor bulevarde de mașini, îmbunătățirea stării de sănătate a bucureștenilor care vor alege bicicleta, precum și creșterea siguranței în trafic pentru bicicliști. Să nu uităm: o bicicletă în plus în București înseamnă o mașină în minus”, a subliniat Attila KORODI.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu a menționat că „la fel ca în toate capitalele dezvoltate și Bucureștiul are nevoie să investească pentru reducerea emisiilor de noxe dar și pentru descurajarea folosirii automobilelor individuale, oferind alternative coerente. Guvernul a înteles această necesitate iar pe 19 aprilie a aprobat alocarea sumei de 44, 6 milioane de lei către București, prin Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, pentru finanțarea Proiectului privind implementarea sistemului de transport cu bicicleta în zona centrală a Municipiului București. Proiectul este constituit dintr-o rețea majoră de piste de biciclete care va fi realizată pe axele principale N-S şi E-V” a declarat Primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

Alături de realizarea pistelor de biciclişti în zona centrală a Municipiului Bucureşti proiectul mai prevede crearea unui sistem de servicii de închiriere şi puncte intermodale  pentru biciclişti dar și crearea de facilităţi de parcare pentru bicicletele private.

loading...