Breaking news

10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană

Azi se împlinesc 10 ani de când România a devenit în mod oficial membru al Uniunii Europene. La 1 ianuarie 2017 ţara noastră intra cu drepturi depline în UE.

romania UEProcesul de aderare a României la Uniunea Europeană a început  în anul 1993, odată cu semnarea, la 1 februarie, a Acordului european instituind o asociere între Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de o parte, şi România.

La 22 iunie 1995, la Paris, în cadrul unei ceremonii oficiale, ministrul român al afacerilor externe de la acea vreme, Theodor Meleşcanu, a depus cererea oficială a României de aderare la Uniunea Europeană.

La 15 iulie 1997, Comisia Europeană a publicat Agenda 2000, caracterizată drept un pachet de măsuri, care indică calea de urmat pentru realizarea aderării.

Autorităţile de la Bucureşti au realizat un Program Naţional de Aderare a României la Uniunea Europeană pe termen mediu.

Executivul comunitar a propus, la 13 octombrie 1999, începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Malta, Letonia, Lituania, Slovacia, Bulgaria şi România, dar în ceea ce priveşte ultimele două state mai trebuia aşteptată decizia Consiliului European de la Helsinki din decembrie 1999.

În 1999, la summit-ul şefilor de stat şi de guvern ai UE, liderii celor 15 state membre au aprobat începerea negocierilor de aderare a celor şase state, printre care şi România, cu precizarea că momentul aderării se va produce atunci când statele vor fi îndeplinit condiţiile de aderare.

Momentul deschiderii negocierilor de aderare ale României cu Uniunea Europeană s-a consumat la Bruxelles, la 15 februarie 2000, în cadrul Conferinţei Interguvernamentale România-UE la nivel de miniştrii de externe ai celor 15 state membre cu delegaţia română condusă de ministrul Afacerilor Externe, Petre Roman.

La 11 martie 2004, Parlamentul European a aprobat raportul referitor la candidatura României şi Bulgariei de aderare la Uniunea Europeană.

România finalizează, din punct de vedere tehnic, negocierile de aderare la UE, la 8 decembrie 2004, la Bruxelles.

În cadrul reuniunii de iarnă a Consiliului European, desfăşurat la 17-18 decembrie 2004, liderii Uniunii Europene au aprobat ca Tratatul de aderare a României şi Bulgariei la UE să fie semnat în aprilie 2005, iar aderarea ca state cu drepturi depline a celor două ţări să aibă loc în 2007, în cazul în care îşi vor continua reformele şi îşi vor îndeplini angajamentele asumate.

La 13 aprilie 2005, la Strasbourg, Parlamentul European a acordat avizul conform pentru semnarea Tratatului de aderare al României la Uniunea Europeană.

Delegaţia română, condusă de preşedintele Traian Băsescu, a participat, la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, la ceremonia de semnare a tratatului de aderare a României la instituţiile Uniunii Europene.

După finalizarea procesului de ratificare în toate statele membre, în noiembrie 2006, România a devenit stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007.

După primirea în UE, România are reprezentanţi în toate instituţiile europene, iar cetăţenii săi beneficiază de drepturile conferite de cetăţenia europeană.

Limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale UE, toate documentele comunitare urmând a fi traduse şi în limba română.

Ţara noastră a organizat alegeri europarlamentare de trei ori: în 2007, 2009 şi în 2014.

De-a lungul celor zece ani de la aderarea la UE, ţara noastră a obţinut locuri pentru trei comisari europeni. Leonard Orban, comisar european pentru Multilingvism, Dacian Cioloş, pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Corina Creţu pentru Politica Regională a Comisiei Europene.

România are drept de vot în toate reuniunile Consiliului Uniunii Europene. Alţi reprezentanţi ai României în cadrul instituţiilor UE: un judecător la Curtea de Justiţie a Comunităţilor Europene – Camelia Toader; un judecător la Tribunalul Uniunii Europene – Andrei Popescu; un membru în Curtea de Conturi – George Pufan, 15 membri în Comitetul Economic şi Social şi 15 membri în Comitetul Regiunilor, potrivit www.mae.ro.

De asemenea, Banca Naţională a României face parte din Sistemul European al Băncilor Centrale, iar guvernatorul acesteia participă, ca membru cu drepturi depline, la Consiliul General al Băncii Centrale Europene şi la comitetele acesteia.

Aniversăm astăzi, 1 ianuarie 2017, 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, moment de istorică însemnătate, care a marcat revenirea deplină în lumea democratică şi debutul participării României, ca stat membru UE, la procesul decizional european. Acest deceniu a reprezentat pentru România o perioadă fastă de modernizare și de dezvoltare socio-economică, de îmbunătățire a calității vieții cetățenilor români, de valorificare a integrării în Piața Unică Europeană. Experienţa de până acum relevă, totodată, existenţa, în continuare, de premise pentru o valorificare si mai eficientă a beneficiilor apartenenţei la UE. În toată această perioadă, România s-a situat printre promotorii cei mai activi ai continuării și consolidării procesului de integrare europeană. Angajarea fermă și contribuția la eforturile vizând identificarea de soluții la provocările cu care UE se confruntă sunt recunoscute ca atare de partenerii noștri și reprezintă confirmări ale rolului pe care România îl are astăzi în familia europeană. Consolidarea pe mai departe a integrării europene rămâne pentru România un obiectiv strategic. România va pleda pentru întărirea coerenței acțiunii UE, pentru o abordare solidară și incluzivă la nivel european, bazată pe definirea și urmărirea unor obiective concrete, în consonanță cu interesele cetățenilor europeni. România dispune de voința și capacitatea necesare pentru a contribui la efortul de revigorare a UE. Este cu atât mai mult în interesul României ca aniversarea în acest an și a împlinirii a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma să confirme o Uniune mai puternică, mai unită și mai coezivă, apărătoare a valorilor și principiilor care au asigurat, peste timp, fundamentul durabil al construcției europene“, precizează MAE în comunicatul oficial remis exclusivNEWS.ro.

Malta a preluat duminică de la Slovacia președinția semestrială a Uniunii Europene.

 

Malta va deține președinția și într-un moment în care Marea Britanie va declanșa procesul de doi ani de ieșire din UE, premierul britanic Theresa May angajându-se să activeze Articolul 50 din Tratat privind părăsirea blocului comunitar până la sfârșitul lunii martie.

Malta este membru al UE din 2004 și a adoptat moneda euro în 2008.

>