Breaking news

10 americani bănuiți de trafic cu copii în Haiti

haitiZece cetățeni americani au fost arestați de către poliția haitiană la granița cu Republica Dominicană în timp ce încercau să părăsească țara împreună cu 33 de copii haitieni.

Cei zece americani, cinci bărbați și cinci femei, au fost reținuți la graniță în timp ce încercau să îi scoată din țară pe cei 33 de copii cu vârste cuprinse între 2 luni și 12 ani. Deși americanii au declarat că fac parte dintr-o organizație caritabilă, ‘New Life Children’s Refugee’ din statul american Idaho, autoritățile haitiene bănuiesc că cei 33 de copii au fost “furați” din țara aflată încă în mare dezordine după seismul din 12 ianuarie ce a devastat Haiti.

Este un furt, nu adopție“, a afirmat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Yves Christallin, precizând că “pentru a părăsi Haiti un copil are nevoie de autorizația Institutului social care se ocupă de adopții“. După părerea sa și doi pastori sunt implicați, unul american și unul haitian.

Mai mulți copii au fost adoptați după cutremurul ce a făcut 170 000 de victime și a lăsat fără locuințe mai bine de 1 milion de persoane. Administrația americană le-a cerut miercuri viitorilor părinți adoptivi puțină răbdare în așteptarea unor proceduri “transparente”, tocmai pentru evitarea erorilor și a traficului de copii.

Încă din 21 ianuarie Unicef a lansat alarma pentru 15 copii dispăruți din spitalele din Port au Prince. Se presupunea încă de atunci că ar fi vorba despre “rețele” ce se ocupă cu “trafic de copii pe piața de adopții ilegale“. Autoritățile haitiene au blocat deja mare parte din procedurile de adopție pentru a evita ca unii copii să fie scoși din țară în mod complet ilegal.

>