1% creștere economică în 2010

România va reuşi în 2010 să atragă fonduri structurale de 1-1,5 miliarde de euro iar Produsul Intern Brut al României va creşte în 2010 cu 0,5 – 1 la sută, conform unei analize făcute de Cartea Albă.

6882Inflaţia se va înscrie pe intervalul 3,5 – 4 la sută în opinia oamenilor de afaceri, a spus preşedintele AOAR, Florin Pogonaru, în cadrul unei conferinţe de presă dedicată prezentării Cărţii Albe. Deficitul bugetar se va încadra în banda 5-7 la sută din PIB, iar majoritatea opiniilor consemnate în Cartea Albă estimează că în 2010 cursul de schimb se va situa în jurul valorii de 4,2/euro, păreri minoritare prognozând un curs de 4,4 lei/euro şi chiar 4,1 lei/euro. Şomajul va fi de 7-7,3 la sută, iar deficitul de cont curent prognozat de AOAR pentru 2010 este de 6-7 la sută, cu posibilităţi slabe de a urca la opt la sută.

Conform Cărţii Albe, contul curent va fi de patru la sută, iar gradul de îndatorare anticipat este de 28-30 la sută. Opiniile oamenilor de afaceri plasează nivelul investiţiilor străine la patru, maximum cinci miliarde de euro.

Din punctul de vedere al AOAR, termenul optim pentru adoptarea monedei euro este anul 2015, iar dobânda de referinţă a BNR va fi de 7,25 puncte procentuale, cu un minim previzibil de cinci la sută.

Aflată în cel de-al 15-lea an de activitate, AOAR propune şi o serie de măsuri macroeconomice, economia României urmând să fie supusă unor presiuni de creştere în 2010, cauzate de evoluţia pieţelor financiare, continuarea programelor de reducere a pachetelor de sprijin economic de către statele membre UE, redresarea comerţului mondiale, evoluţia preţurilor energetice, restricţiile bugetare asumate de România în cadrul acordurilor cu FMI şi CE, precum şi de restructurarea sectorului bugetar.

>