Breaking news

‘Ali chimicul’ condamnat la moarte

FILE-IRAQ-TRIAL-SHIITES-ANFAL-MAJIDBagdad: un tribunal irakian l-a condamnat astăzi la moarte pe Ali Hassan al-Majid, cunoscut sub numele de ‘Ali chimicul’, vărul și brațul drept al fostului președinte Saddam Hussein, unul din responsabilii atacului cu gaze chimice asupra localității kurde Halabja.

Știrea a fost făcută publică de către televiziunea de stat irakiană, Al-Iraqiya. Ali, unul dintre ultimii colaboratori ai lui Saddam ce sunt judecați, a primit pedeapsa capitală pentru a fi comandat bombardamentul cu gaze letale din 1998 asupra localității kurde Halabja. În atac au murit aproximativ 5 000 de civili.

Vărul lui Saddam Hussein fusese deja condamnat la moarte pentru represiunea rebeliunii kurde din 1987-1988, campania Anfal, în care și-au pierdut viața aproximativ 180 000 de  persoane. A fost apoi considerat responsabil și condamnat pentru „crime împotriva umanității ” în urma represiunii șiite din 1991 și 1999.

Alături de Ali Hassan al-Majid, tribunalul de la Bagdad a mai condamnat la 15 ani de închisoare pe fostul Ministru al Apărării, Sultan Hachim Ahmed, și pe capul Serviciilor Secrete, Saber Al Douri. Un alt șef militar, Farhan Mutlak Al-Jubouri, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

„Este o victorie a tuturor irakienilor, a întregii umanități și a kurzilor deoarece măcelul de la Halabja este cea mai mare crimă din epoca modernă”, a declarat Ministrul martirilor și refugiaților din Kurdistan, Majid Hamed Amin. „Este vorba despre o condamnare istorică și despre o dovadă că s-a făcut dreptate. Politica de represiune a luat sfârșit pentru totdeauna”, a adăugat Kawa Mahmoud, Ministrul curd al Culturii.

Andreea Fekete