Breaking news

Șantajul SUA: vize contra reluării adopțiilor internaționale

Americanii șantajau autoritățile de la București în privința ridicării vizelor pentru români. Ei promteau introducerea României în programul Visa Waiver doar dacă  se reluau adopțiile internaționale.

American passportTelegrama de la Ambasada SUA din București dezvăluie presiunile ezercitate de oficialii americani asupra autoritățilo românie pentru reluarea adoțiilor internaționale. Ei promiteau în schimbul reluării adopțiilor că vor introduce România în programul de vize. Potrivit unei telegrame trimisă în 2005 la București de adjunctul Secretarului de Stat, Maura Harty, eventuala includere a României în programul Visa Waiver va depinde de progresele în soluţionarea unor cazuri de adopţii internaţionale. Informația a fost publicată de Wikileaks și preluată de site-ul kamikaze.

Documentul dezvăluie faptul că secretarul adjunct Maura Harty – care s-a întâlnit la Bucureşti în perioada 10 -11 mai (2005) cu preşedintele Băsescu, cu ministrul de Externe Mihai Ungureanu că „preşedintele Băsescu a părut să se fi răzgândit şi a decis să acţioneze”.

Totodată telegrama mai rpecizează faptul că  „Băsescu a spus că ţine minte ce discuţii a avut la Washington, dar că ridicarea acestui subiect la Bruxelles, cu UE, era ca şi cum «ai porni un ceas la o bombă»”.

Băsescu a spus că la 11 mai se va întâlni cu Olli Rehn, comisarul UE pentru Extindere, aflat într-o vizită de la Bruxelles, şi că va discuta despre cei 256 de copii care erau doriţi spre adopţie în mai multe ţări, inclusiv în Israel. Secretarul adjunct Harty a explicat că declaraţiile lui Băsescu la Washington dăduseră speranţe familiilor că vor fi întreprinse acţiuni după 25 aprilie, şi întrebat dacă există o nouă referinţă sau o foaie de parcurs despre care le putea vorbi, Băsescu a spus că nu există aşa ceva dar că dacă va eşua, va zbura în SUA pentru a le spune personal familiilor„, notează telegrama.

În momentul în care Ministrul de Externe, Răzvan Mihai Ungureanu a solicitat autorităților ameericane grăbirea procedurii de introducere a României în programul de vize: ”Harty a reiterat poziţia pe care Secretarul de Stat Rice o exprimase în întâlnirea ei cu Ungureanu la Washington, cu o săptămână înainte, că nu vor fi evoluţii privind Visa Waiver Program dacă nu vor fi evoluţii privind adopţiile„, notează telegrama diplomatică.

>