Breaking news

Vivi Drăgan Vasile: Nu avem o industrie, suntem un mare cineclub naţional

loading...

Vivi Drăgan Vasile este recunoscut drept unul dintre cei mai valoroşi directori de imagine din România, pasionat până la extrem de film, dar, totodată, şi unul dintre artiştii care au spus întotdeauna lucrurilor pe nume, oricât de greu de digerat ar fi fost acestea.

vivi draganŞi exact asta a făcut şi în emisiunea Iulianei Ciugulea, de la Digi24. În momentul în care toată lumea este extrem de entuziasmată de succesul şi de premiile obţinute de filmele româneşti, unul dintre profesioniştii industriei nu desenează în culori prea roz situaţia cinematografiei româneşti.

Florile cu care se face primăvară există, dar e fiecare pe turta lui, pe spuza lui.  Mungiu, Cristi Puiu, Netzer sau Giurgiu – toţi, sau fiecare dintre ei îşi găseşte calea singur. Mulţi dintre ei sunt şi producători şi reuşesc să acceseze şi bani de afară. La ora actuală, ce se poate da la noi e suma de două sute de mii pe film sau pe producător. E nimic, e o ruşine. De asta am zis că ce se întâmplă la noi nu e cinematografie, iar dihonia e în continuare la putere..ăla nu vorbeşte cu celălalt…  Cum e posibil ca, după atâtea premii obţinute pe afară, guvernele care s-au succedat nu au dat nicio importanţă cinematografiei. Da nici una! Deci, la ora actuală e un cineclub naţional şi se vor face din ce în ce mai puţine filme”, a spus Vivi Drăgan Vasile.

Iar vina pentru situaţia în care ne găsim ar fi, potrivit cineastului, împărţită între cei care se află la putere, decidenţii politici şi breaslă: Ar trebui ca cei mai tineri dintre artişti să se ducă la Guvern şi să bată cu pumnul în masă, să găsească soluţii, ca în orice ţară europeană. Căci dacă nu te duci cu greva, cu o uzină întreagă, nimic nu-i sperie. Aşa dacă se duce câte unul, fiecare vorbind probabil numai despre el, că au pile…asta nu rezolvă nimic. … Ar trebui făcut ceva cu breasla. S-a umplut România de premii la Berlin, la Cannes, în toată lumea, cât n-au făcut în 40 de ani. Cu aceste premii trebuie mers în faţă şi obţinut nişte lucruri fireşti în Europa. Nu peste ei, ci ca la ei. Dar nici atât de penibil de puţin. Totul pleacă de la breaslă.

O personalitate incontestabilă a cinematografiei româneşti a ultimilor ani, cu o mulţime de poveşti fascinante trăite pe platourile de filmare,  sâmbătă, ora 20.10, la  „Conversaţii esenţiale”, pe Digi24.

loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata